ukončení pracovního poměru ze zdravotních důvodů

Dobrý den,pobírám invalidní důchod 1.stupně který mi byl přiznán po úraze páteře.Pracuji v prádelně kde jsem zaměstnána jako invalidní důchodce na příjmu a výdeji prádla,pracuji na zkrácený pracovní poměr,to je 6 hodin denně.Bohužel vykonávám ne jen tuto práci ale pracuji i na prádelně i přesto že mají od lékaře, který mi dělal vstupní prohlídku že nesmím na prádelně pracovat a záda přetěžovat a i přes mé protesty kdy jsem jim několikrát řekla že tu práci vykonávat nesmím jsem tam stále a ne jen 6 hodin denně ale i více.Nyní jsem opět v pracovní neschopnosti a ze strany zaměstnavatele mi hrozí výpověd.Jaký je můj dotaz?Chtěla bych vědět jestli můžu i já ukončit pracovní poměr a to ze zdravotních důvodů???Děkuji Vám za odpověd. S pozdravem Novotná Jaroslava
 
Jaroslava Novotná

Vážená paní Novotná,

důležité je vyšetření od závodního lékaře. Pokud je u závodního lékaře stanovisko, že nemůžete pracovat na prádelně, tak se jedná o porušení zákoníku práce, pokud Vás zaměstnavatel nutí tuto práci vykonávat. Doporučuji Vám, abyste se obrátila na Inspektorát práce, který je v každém okresním městě.

S pozdravem Václav Krása

NRZP ČR zahájila činnost Konta pomoci www.kontopomoci.cz, na kterém shromažďuje finanční prostředky na podporu projektů, které pomáhají osobám se zdravotním postižením. Aktuálním projektem je sbírka na elektrický vozík pro sedmiletou Klárku, které lékaři ve dvou letech diagnostikovali Spinální muskulární atrofii. Cílem je vybrat pro Klárku částku ve výši 180.000 Kč. Více o Klárce na www.klarcinblog.cz. Pojišťovny nechtějí přiznávat elektrický vozík dětem mladším deseti let.

Na konto pomoci můžete přispět různými způsoby. Můžete poslat jednorázový dar na sbírkový účet č. 248896031/0300 u ČSOB. Můžete přispět i trvalým příkazem určité částky, a to opět na stejný účet nebo si stáhněte zdarma na Appstore nebo Google Play aplikaci SEJF, zaregistrujte se a pouhými 4 kliknutími přispějte na sbírkový účet Konto pomoci. Bližší podrobnosti najdete na webu www.kontopomoci.cz.