Ukončení pracovního poměru se zdravotních důvodů

Přeji hezký den, obracím se na Vás s dotazem. Dne 28. května mi byl odoperován nádor mozku - vestibulární schwannom IV. stadiu. Operace se zdařila, nádor byla odstraněn za což jsem vděčná oborníkům v nemocnici Motol odd. ORL MUDr. Chovancovi a Zvěřinovi. Po operaci mám poruchu rovnováhy a nevolnostmi úporný tinnitus, špatně slyším na levé ucho, necítím polovinu tváře a jazyka k tomu mám  úzkostně depresivní poruchu  s kterou se léčím již 13 let , psychol. vyšetření prokázalo organickou poruchu mozku.  Dne 29.3.2013 mi byl přiznán invalidní důchod III. stupně,  dle §39 odst.odst.2 písm. c) zákona č.155/95 Sb., Nejsem schopna výdělečné činnosti za zcela mimořádných podmínek. Z důvodu dlouhodobě nepřiznivého zdrav. stavu mi poklesla zdravotní schopnost o 70% a nesplňuji podmínku ust. §6 vyhl. 359/2009 Sb. Pracovní neschopnost mi končí 31.5.2013.  Téměř 20 let jsem byla státním zaměstnancem na FÚ a vykonávala psychicky náročnou práci kontrolóra. Pracovala jsem v terénu , denně jsem najezdila až 150 km. Nyní již tuto práci z uvedených zdravotních důvodů vykonávat nemohu. Můžu požádat zaměstnavatele, aby mě přeřadil na pobočku v místě trvalého bydliště a mohla jsem vykonávat jednodušší administrativní práci na zkrácený úvazek a nebo nemůžu pracovat vůbec ? Mám zaměstnavateli předložit posudek o invaliditě? Jak mám  ukončit pracovní poměr? V případě ukončení pracovního poměru si mohu přivydělat např. vedením účetnictví na které mám kvalifikaci.  Mohu vykonávat tuto pod. činnost na základě živn.oprávnění ?  Děkuji Vám za odpověď Anita K.
 
Anita

Vážená paní Anito,

zaměstnavatel s Vámi pravděpodobně ukončí zaměstnání z důvodu vašeho zdravotního stavu. V takovém případě nemáte nárok ani na odstupné. Pokud byste se dohodla na přeřazení na jinou práci na zkrácený úvazek, tak to je možné. Vzhlkedem k pobírání ID III. stupně Vám doporučuji, aby Váš pracovní úvazek nebyl delší než 3 hodiny denně, jinak můžete mít potíže s ID. Můžete mít i živnostenský list, ale musela byste prokazovat, že neděláte déle než 3 hodiny.

S pozdravem Václav Krása

Vážená paní, rád jsem Vám poradil, a pokud budete opět potřebovat mojí radu, můžete se na mě kdykoliv obrátit s dotazem. Dovoluji si Vás poprosit také o pomoc. Národní rada osob se zdravotním postižením ČR, jejíž jsem předsedou, se v souvislosti s neustálým snižováním podpory státu, dostala do velmi složité finanční situace. Má povolenou sbírku. Pokud byste mohla Vy osobně, nebo někdo z Vašich blízkých přispět jakoukoliv částkou na tento sbírkový účet, velmi by nám to pomohlo při další důsledné obhajobě práv a zájmů osob se zdravotním postižením a jejich blízkých.

Číslo účtu je: 248896031 / 0300. Podrobnosti ke sbírce najdete na webu www.nrzp.cz. Předem Vám děkuji za Vaši snahu nám pomoci.