ukončení pracovního poměru - dovolená

Dobrý den. Poslední den v srpnu mi uplyne výpovědní lhůta. Při podání výpovědi jsem vedoucí ohlásila, že si hodlám v srpnu vybrat zbývající dny dovolené. Nyní mi vedoucí sdělila, že s dovolenou nesouhlasí a proplatí mi ji ve výplatě za srpen. Opravdu může takto postupovat, i když s tímto postupem nesouhlasím a nadále trvám na výběru dovolenky? Děkuji za odpověď.
 
Miroslava

Vážená paní Miroslavo,

máte nárok na adekvótní část dovolené a zaměsztnavatel nemůže říci, že Vám ji proplatí a nemůžete si ji vybrat, a to púředevším v tom příápadě, kdy končíte pracovní poměr u zaměstnavatele. Jedinou výjimkou jer, že Váš odchod na dovolenou by způsobil velkou újmu Vašemu zaměstnavateli. Toto by však Vám musel dát písemně a uvést, jaká újma bude způsobena tím, že vyberete dovolenou před ukončením Vašeho pracovního poměru.

S pozdravem Václav Krása

Vážení, rád jsem Vám odpověděl na Váš dotaz ve svém volném čase. Velmi bych přivítal, pokud byste i Vy věnovali Váš čas na reklamy na mém webu www.vaclavkrasa.cz. Je to moje jediná odměna za radu, kterou se Vám snažím pomoci. Předem Vám děkuji.