Srážky ze mzdy

Dobrý den, tři roky pracuji u jedné nejmenované firmy. Nechci ji jmenovat z obavy, že bych přišel o zaměstnání. Jsem těžce tělesně postižený a jsem rád, že si mohu něco přivydělat. Dnes mi byla prodloužena pracovní smlouva na dobu určitou. Zároveň s ní mi přišel mzdový výměr na základní měsíční mzdu 6 850 korun, z toho 5 100 Kč formou peněžitého plnění a 1 750 Kč formou naturální mzdy - rekondiční pobyt v lázních. Podotýkám, že o této úpravě platu se mnou nikdo nejednal. Navíc jsem v minulém roce odváděl 500 korunový příspěvek na občanské sdružení, které má pomáhat ostatním postiženým při hledání práce a tento příspěvek budu odvádět i letos. To, že odesílám 500 korun měsíčně mi nevadí, je to "dobrovolné." Ale nelíbí se mi, že dalších 1 750 korun je mi strháváno na něco, co ani nevyužiji. Připadá mi nefér, že firmy peníze, které dostávají od státu na zaměstnávání nás postižených, využívají k něčemu, k čemu podle mě, nejsou určeny. Vím, že s tímto problémem mnoho nenadělám. V dnešní době nemají práci ani zdraví lidé. Přesto bych rád znal Váš názor. Děkuji mnohokrát. S pozdravem Martin
 
Martin

Vážený pane Martine,

vzhledem k nepřítomnosti pana předsedy Václava Krásy jsem převzala Váš dotaz k vyřízení a sděluji následující.

Pokud jste neučinil písemný souhlas se strháváním části mzdy za jakýmkoliv účelem a není takové ujednání obsahem Vaší pracovní smlouvy, měl byste skutečně obdržet tu finanční částku, která je uvedena na mzdových dokumentech jako Vaše čistá měsíční mzda. Doporučuji Vám písemně oslovit zaměstnavatele s požadavkem, že nesouhlasíte se strháváním části mzdy na pobyt v lázních a že tuto službu nevyužijete, využít nechcete. Musím Vás ale upozornit na to, že zaměstnavatel bude nejspíše na strhávání části mzdy trvat a bude chtít dodatečný písemný souhlas s odebráním uvedené služby. Pokud se nezachováte tak, jak chce zaměstnavatel, očekávejte výpověď. Domnívám se, že zaměstnavatel bude vůči Vám postupovat výše popsaným způsobem.

Možná Vám není jasné, proč nedostáváte měsíční mzdu standardním způsobem. Vašeho pracovního úvazku odvádění určité finanční částky na nějakou službu. Zaměstnavatelé chráněných dílen obdrží od ÚP veškeré finanční náklady spojené s Vaší mzdou, tedy: "to co je na papírech pro úřady platí". Úřady už nezkoumají, zda nebylo z jejich dotacemi nějak zaměstnavatelem manipulováno po vyplacení měsíčních mezd. Další otázkou je, zda opravdu byste mohl využít nabízenou službu kdybyste chtěl.

Ano, je to neetické, v rozporu s dobrými mravy, "je to nefér".

Diskutabilní je i zákonnost takového jednání zaměstnavatelů. Řada zaměstnavatelů zaměstnávající pracovníky se ZP ví, že práce je pro tuto cílovou skupinu lidí vzácná. To, co se děje, je spíše o zaměstnancích. Kdyby se zaměstnanci hromadně ozvali, upozornili popř. úřady, které zaměstnavatele dotují, zaměstnavatel by jednal jinak. Dalším řešením Vaší situace je ukončení pracovního poměru u takového zaměstnavatele.

Tolik k našemu názoru na Váš podnět.

Pokud byste měl nějaké další dotazy, jsou Vám k dispozici poradci poradny pro osoby se zdravotním postižením a seniory NRZP ČR, na tel. Čísle 266753427.

S pozdravem

Mgr. Monika Heczková

poradce NRZP ČR