sociální pojištění při 2.st. inval.důchodu

Dobrý den, chtěla bych se zeptat, byl mi snížen invalidní důchod ze 3.st.na 2.st. Platí za nme dál stát sociální pojištění? Děkuji
 
Dana Ondroušková

Vážená paní Ondroušková,

při pobírání ID za Vás platí stát zdravotní pojištění, ale doba Vám není započítávána jako odpracovaná, tak jako u III. stupně ID. Tudíž je nezbytné se přihlásit na ÚP jako uchazeč o zaměstnání, aby Vám byla počítána doba nároku na starobní důchod. Do věku 55 let je započítávána doba jednoho roku evidence na ÚP do nároku na starobní důchod. Při věku nad 55 let jsou začítávány tři roky evidence.

S pozdravem Václav Krása

NRZP ČR zahájila činnost Konta pomoci www.kontopomoci.cz, na kterém shromažďuje finanční prostředky na podporu projektů, které pomáhají osobám se zdravotním postižením. Aktuálním projektem je sbírka na elektrický vozík pro sedmiletou Klárku, které lékaři ve dvou letech diagnostikovali Spinální muskulární atrofii. Cílem je vybrat pro Klárku částku ve výši 180.000 Kč. Více o Klárce na www.klarcinblog.cz. Pojišťovny nechtějí přiznávat elektrický vozík dětem mladším deseti let.

Na konto pomoci můžete přispět různými způsoby. Můžete poslat jednorázový dar na sbírkový účet č. 248896031/0300 u ČSOB. Můžete přispět i trvalým příkazem určité částky, a to opět na stejný účet nebo si stáhněte zdarma na Appstore nebo Google Play aplikaci SEJF, zaregistrujte se a pouhými 4 kliknutími přispějte na sbírkový účet Konto pomoci. Bližší podrobnosti najdete na webu www.kontopomoci.cz.