soc. pojištění

Vážený Pane Kráso, chtěl bych Vás požádat o radu. Mám přiznán ID 1. stupně, a právě jsem ukončil školu, při které jsem podnikal a zdravotní a sociální za mne do té doby hradil stát. Vím, že zdravotní pojištění mi platí stát i nyní po ukončení studia, ale už nevím, jak je to teď s placením sociálního pojištění. Preventivně jsem raději těch 1800 za měsíc za soc. pojištění uhradil, i když jsem si nebyl jistý, zda je mám nebo nemám platit. Na internetu jsou rozdílné názory, což mne značně mate. Předem děkuji za pomoc. S pozdravem a přáním hezkého dne, Jiří Bíleček
 
Ji?í Bíle?ek

Vážený pane Bílečku,

pokud máte ID I. stupně, tak zdravotní pojištění za Vás platí stát jak píšete. Pokud budete v evidenci ÚP jako uchazeč o zaměstnání, tak Vám bude rok počítán do nároku na starobní důchod. Pokud však budete déle v evidenci, tak to Vám již počítáno nebude, tudíž po té Vám už nebudou počítány roky do nároku na starobní důchod. V zásadě ale platit sociální pojištění nemusíte. Jen musíte počítat s tím, že při odchodu do starobního důchodu Vám budou chybět odpracované roky. Pokud byste chtěl, aby tomu tak nebylo, tak po roce musíte platit pojistné na důchod. Pokud však podnikáte, tak stejně musíte platit minimální pojistné ze svého podnikání a tím Vám budou počítány roky do nároku na důchod.

S pozdravem Václav Krása

Vážený pane,

rád jsem Vám poradil, a pokud budete opět potřebovat mojí radu, můžete se na mě kdykoliv obrátit s dotazem. Dovoluji si Vás poprosit také o pomoc. Národní rada osob se zdravotním postižením ČR, jejíž jsem předsedou, se změnou zákona o loteriích, dostala do velmi složité finanční situace. Má povolenou sbírku. Pokud byste mohl Vy osobně, nebo někdo z Vašich blízkých přispět jakoukoliv částkou na tento sbírkový účet, velmi by nám to pomohlo při další důsledné obhajobě práv a zájmů osob se zdravotním postižením a jejich blízkých.

Číslo účtu je: 248896031 / 0300. Podrobnosti ke sbírce najdete na webu www.nrzp.cz. Předem Vám děkuji za Vaši snahu nám pomoci.