sleva na invaliditu

Dobrý den, pracuji jako mzdová účetní a chtěla bych se zeptat, zda lze zaměstnanci uplatnit slevu na invaliditu na dani. Zaměstnanec do r. 2009 pobíral invalidní důchod. V tomto roce mu invalidní důchod zanikl z důvodu souběhu se starobním důchodem. Na OSSZ zaměstnanci vystavili posudek, že je nadále invalidní, na základě tohoto rozhodnutí mu finanční úřad vystavil potvrzení o spnění podmínek pro uznání slev na dani podle § 35ba odst. 1 písm. c. Takže zaměstnaci uplatňuji slevu na invaliditu. V letošním roce dovršil věk 65 let. V jednom účetním časopise jsem četla, že slevu na invaliditu na dani si může uplatnit poplatník, který nedovršil 65 let. Přestože jsem zákon o daních z příjmů prostudovala, omezení 65 let jsem tam nenašla. Proto vás žádám o radu, zda lze slevu na invaliditu uplatnit poplatníkovi staršímu 65 let. Děkuji.
 
Jarmila Hurtíková

Vážená paní Hurtíková,

osoba starší 65 let již nemůže využívat slevu na dani ze mzdy pro invaliditu.

S pozdravem Václav Krása

 

Vážená paní Hurtíková,

pan předseda NRZP ČR Bc. Krása mi předal k vyřízení Váš dotaz. Ačkoli si jej již po několikáté podrobně čtu, „trochu jsem se ztratil“ ve Vámi uváděných termínech. Cituji „Zaměstnanec do r. 2009 pobíral invalidní důchod.“ a „V tomto roce (pozn. 2012? nebo 2009?) mu invalidní důchod zanikl z důvodu souběhu se starobním důchodem.“ dále „V letošním roce dovršil věk 65 let.“? Protože mi není úplně zřejmé, jaká je situace v konkrétním případě Vašeho zaměstnance, odpovím obecně.

Podle § 35ba, odst. 1, písm. c), d), zák.č. 586/1992 Sb., o dani z příjmů se u poplatníků pobírající invalidní důchod I. a II. stupně daň snižuje o 2.520,- Kč ročně a u poplatníků pobírající invalidní důchod III. stupně o 5.040,- Kč ročně. A to až do zániku nároku na invalidní důchod vzniklého souběhem nároků na invalidní důchod a starobní důchod.

Podle § 29, odst. 4) a 5), zák. č. 155/1995 Sb., o důchodovém pojištění má pojištěnec nárok na starobní důchod též, jestliže dosáhl věku 65 let a splnil podmínky nároku na invalidní důchod stanovené v § 38 písm. a) nebo b), nebo též, jestliže dosáhl věku 65 let nebo důchodového věku, je-li důchodový věk vyšší než 65 let, pokud mu zanikl nárok na invalidní důchod pro invaliditu třetího stupně podle § 61b.

Z uvedeného vyplývá, že dosáhnutím 65 let věku se pojištěnci/zaměstnanci automaticky mění (překlápí se) jeho invalidní důchod na starobní. V souvislosti s tím jeho nárok na invalidní důchod automaticky zaniká. Proto není příliš podstatné potvrzení OSSZ o trvající invaliditě, neboť sleva je vázána výhradně na výplatu „invalidního důchodu“, nikoliv na skutečnou, faktickou invaliditu. Proto má pojištěnec/zaměstnanec naposledy nárok na uvedenou slevu na dani za zdaňovací období, v kterém dosáhl 65 let věku (rok souběhu nároků). V následujícím zdaňovacím období po dosažení 65. roku věku, jako poživatel starobního důchodu, nemůže tuto slevu již uplatnit. A to přesto, že je i nadále fyzicky a fakticky invalidní.

JUDr. Zdeněk Žižka
Legislativní odbor NRZP ČR