Renta

Dobrý den pane doktore z pracovního úrazu jsem skončila v PID a z původního zaměstnání jsem odešla pracovala jsem jako výrobní dělnice a ted po roce mi byl pid odebrán a já si musím zas najít práci tak se chci zeptat pokud si najdu práci zase jako výrobní dělnice bude mi pořád vyplácena renta? Nebo si musím najít práci v jinem oboru aby mi renta nebyla odebrána? Nevíte náhodou jak toto funguje? Nerada bych o rentu přišla... Mockrát Vám děkuji za odpověd a přeji hezký den. Zuzka
 
Zuzana

Vážená paní Zuzano,

předal jsem Váš dotaz do poradny NRZP ČR. Odpověď přikládám.

S pozdravem

Václav Krása

 

Vážená paní,

 

 

v rámci odpovědi na váš dotaz vám sděluji následující.Vzhledem k tomu, že jste odešla z plného důchodu do částečného, tak se tím pádem změnily i dispozice pro výpočet a vyplácení renty, tedy dorovnání mzdy v důsledku pracovního úrazu.

U ČID se renta  vypočítává ze souhrnu příjmů. Tedy částečného důchodu, pokud člověk nepracuje,  z fiktivního platu jehož základovou částkou je  částka 8000 Kč, a nebo, pokud pracuje z výše příjmů.

 

Jestliže si najdete práci,  a váš plat bude spolu s s  částkou ČID v souhrnu  nižší než byl příjem/valorizovaný/ před úrazem, bude vám měsíčně vyplácena tak zvaná renta do výše tohoto průměrného platu před úrazem..

Jestliže plat a částka ČID jmenovaný příjem před úrazem převýší, rentu brát nebudete.

Nezáleží  přitom na tom, zda budete pracovat ve stejném oboru výr.dělnice a nebo v jiném.

Ještě jednou tedy upozorňuji, že i když nebudete pracovat, bude se při nároku na rentu a pro její vyplácení vycházet z výše důchodu a shora zmiňovaného fiktivního platu.

Ještě na závěr bych uvedla, že pokud nebudete pracovat, není vám při ČID státek hrazeno pojištění na důchod.

 

Tolik zatím odpověď, budete-li potřebovat další informace, ptejte se.

S pozdravem

 

 

 

JUDr. VÄ›ra Dreslerová

Poradna pro osoby se zdravotním postižením a seniory NRZP ČR

tel.: 266 753 422

e-mail: dreslerova@nrzp.cz

www.nrzp.cz/poradna

Národní rada osob se zdravotním postižením ČR

Partyzánská 7, 170 00 Praha 7

 

 

Váš dotaz i odpověď na něj je po nezbytnou dobu uložen v poradně. Slouží výhradně pro potřeby poradny a ke zkvalitňování našich služeb. Žádné vámi svěřené informace nejsou poskytovány třetím osobám. Všechna data jsou chráněna v souladu se zákonem č. 101/2000 sb., o ochraně osobních údajů.

Pokud s ukládáním vašich e-mailů nesouhlasíte, informujete nás a vaše zprávy budou po zodpovězení vymazány.