Prodloužení statutu osoby zdravotně znevýhodněné

Dobrý den pane Kráso. Obracím se na Vás s žádostí o radu.V roce 2011 jsem byl Úřadem práce ČR uznán osobou zdravotně znevýhodněnou,do října roku 2014.Je možné si podat žádost o prodloužení tohoto statutu?Můj zdravotní stav se totiž nezlepšil.Spíše došlo ke zhoršení stavu celé páteře,když my byla v roce 2013 provedena Magnetická resonance C.TH a L páteře s tímto výsledkem Spondyloza a spondylartroza Lpáteře,Sactrum arcuatrum,Protuze plotének L2/3-L5/S1,juxertikulární cysta L5/S1 vpravo ve vztahu ve vztahu k průběhu kořene L5 vpravo ve výstupu z foramen,foraminostenozy výrazněji L4/5-L5/S1.C-TH páteře:Vyrovnaná krční lardoza,spondyloza a spondylartroza C a Th páteře,primárně užší páteřní kanálv rozsahu C4-7zúžen na 10mm.,protruze plotének C4/5-C7/TH1,střední foraminostenozy C4/5-C5/6 oboustraně,Th drobné Schmorlovy uzly.Od roku 2011 se léčím proti Lymské borelioze-testy pozitivní.Již dvakrát jsem žádal o přidělení ID ale vždy zamítnuto.Ve druhém případě jsem věc dotáhl až ke správnímu soudu zatím není rozhodnuto ale posudek MPSV ČR je opět proti mě.Posudkovým lékařem MP my bylo zděleno že posudková komise přihlíží jen k těm skutečnostem které byli do doby o rozhodnutí námitkách.Tudíž k výsledkům z magnet.resonance se přihlíží jen okrajově-s tímto názorem posudkové komise nesouhlasím.Také my posudkovou lékařkou OSSZ Rychnov nad Kněžnou bylo sděleno že dle tabulek ČSSZ nesplňuji kritéria pro přidělení ID z důvodu toho že nemám prokázané kořenové dráždění-jinak vše dle tabulek splnuji.Dále byl posudkovými lekaři MPSV zpochybněn krevní test na LB Western blot s názorem že neukazuje přesný stav LB a její přímé zavinění.Můžete my prosím poradit co bych měl udělat.Již 11 měsíců jsem v pac.neschopnosti.Děkuji za Váš čas strávený s mojí věcí.Na účet posílám alespoň menší příspěvek.
 
Miroslav Kohoutek

Vážený pane Kohoutku,

nejprve musíte vyčkat jak dopadne správní soud. Vy samozřejmě můžete soudu předložit novější vyšetření, to můžete napadnou názor posudkové služby, že se přihlíží pouze ke zdravotnickým zprávám, které byly brány v úvahu při námitkovém řízení.

Pokud jde o statut OZZ, tak zatím zákonná úprava neumožňuje obnovení statutu. V Poslanecké sněmovně je však již návrh novely zákona o zaměstnanosti, který tento statut opět obnoví. Do října by se to mohlo stihnout.

S pozdravem Václav Krása

NRZP ČR zahájila činnost Konta pomoci www.kontopomoci.cz, na kterém shromažďuje finanční prostředky na podporu projektů, které pomáhají osobám se zdravotním postižením. Aktuálním projektem je sbírka na elektrický vozík pro sedmiletou Klárku, které lékaři ve dvou letech diagnostikovali Spinální muskulární atrofii. Cílem je vybrat pro Klárku částku ve výši 180.000 Kč. Více o Klárce na www.klarcinblog.cz. Pojišťovny nechtějí přiznávat elektrický vozík dětem mladším deseti let.

Na konto pomoci můžete přispět různými způsoby. Můžete poslat jednorázový dar na sbírkový účet č. 248896031/0300 u ČSOB. Můžete přispět i trvalým příkazem určité částky, a to opět na stejný účet nebo si stáhněte zdarma na Appstore nebo Google Play aplikaci SEJF, zaregistrujte se a pouhými 4 kliknutími přispějte na sbírkový účet Konto pomoci. Bližší podrobnosti najdete na webu www.kontopomoci.cz.