Přiznaný PID podle písm. a) a ÚP

Zdravím Vás pane Kráso a prosím, potřebovala bych moc  Vaši radu. Byla jsem shledána plně invalidní podle písm.a) a to od 10.6.2009 Chtěla jsem se přihlásit na ÚP než mi bude přiznána výplata důchodu,vzhledem,že se jedná o dosti dlouhou dobu ,při vyřízení žádosti o důchod na ČSSZ, a já jsem rozvedená a žiji sama a jsem odkázána jen na tento příjem, abych event.pobírala hmotnou podporu v nezaměstnanosti vzhledem,že jsem byla zaměstnána, a měla bych na ní ze zákona nárok, jenže když jsem na ÚP sdělila,že jsem PID podle písm. a) tak mi sdělili,že přijímají do evidence jen občany s písm.b) a odmítli mne zaevidovat!  Problém je v tom,že mi na v říjnu přišlo zamítnutí důchodu s tím,že mi chybí 2 měsíce do splnění zákonné podmínky 5ti let pojištění a důchod mi zamítli! Zpětně jsem doplatila 2 chybějící měsíce a čekám stále na vyřízení výplaty duchodu.Dále mi bylo pracovníci OSSZ sděleno,že mi bude důchod vyplacen zpětně!Jenže když jsem si volala na ČSSZ, bylo mi sděleno,že důchod se mi přiznává až od data  splnění zákonn.podmínek a to je od zaplacení chybějících 2 měsíců! a to je od 15.10.2009! Teď mne uhání zdravotní pojišťovna,že jim dlužím zdr.pojištění,přičemž jsem se opakovaně úřednic dotazovala jak to s pojištěním je a obávala jsem se aby mi nevznikl dluh na pojištění.Byla jsem opakovaně ubezpečena,že žádný dluh nevznikne a teď tomu tak není a bombardují mne dlužn.pohledávkami! Tak si skutečně připadám jako  mezi duševně chorými! Můžete mi prosím poradit jak to vlastně je a zda mi vznikl dluh na sociál. a zdravotním pojištění,když celá tato doba spadá do doby kdy mi byl LPK důchod přiznán a byl vyřizován!Celou dobu mi úřednice na OSSZ tvrdila,že obě pojištění za mne,coby plně inv.občana, hradí stát!!! Moc Vás zdravím a předem Vám děkuji za odpověď Alžběta
 
Alžb?ta

Vážená paní Alžběto,

předal jsem Váš dotaz do poradny NRZP ČR.

S pozdravem Václav Krása

Dobrý den,

potvrzuji převzetí Vašeho mailu a sděluji Vám následující :

Pokud jste uznána plně invalidním dle § 39 odst. 1, bodu a) zák.č.

155/1995 Sb., můžete být na Úřadu práce evidován pouze jako zájemce o zaměstnání - bez nároku na podporu v nezaměstnanosti.

Jako uchazeč o zaměstnání - s nárokem na podporu - můžete být na ÚP evidována pouze pokud by jste byla uznána plně invalidním dle § 39 odst. 1 bodu b) zák.č. 155/1995 Sb.

Z uvedeného vyplývá, že vámi uvedenou dobu 10.6.2009 do 15.10.2009 budete bohužel bez jakéhokoliv příjmu a ještě máte povinnost zaplatit zdravotní pojištění.

Pokuste se ještě dodatečně řešit tuto situaci na řadu práce, na odboru státní sociální podpory ( příspěvek na bydlení, sociální příplatek ).

Pokud budete potřebovat nějakou poradu, napište mi telefonní spojení a já Vám zavolám.

S pozdravem

JUDr. Pavel Jungr

Poradna pro osoby se zdravotním postižením a seniory tel. 266 753 422 Poradní dny : pondělí 13.00 - 16.30 hod.

středa 14.30 - 17.00 hod.

Národní rada osob se zdravotním postižením ČR Partyzánská 7, Praha 7 budova Pražské teplárenské, 3. patro, dveře č. 332