příspěvek zaměstnavateli

Dobrý den, mnohokrát děkuji za Vámi odpovězený předešlý dotaz. Ještě by mě zajímalo, zda má zaměstnavatel nárok na nějakou finanční podporu od ÚP, pokud zaměstná osobu s 3. stupněm invalidity. V dotazech jsem se dočetla, že pokud osobu s tímto druhem in. důchodu zaměstnají min. na 2 roky, mají nárok na úhrady mzdy. Zajímalo by mne, jestli to tak opravdu je a zda uhradí mzdu celou nebo její část a jakou dobu by tato dotace trvala. Jak o toto zažádat a co je vše k žádosti potřeba. Zaměstnavatel se dozvěděl pouze o dotaci na plat 4000 měsíčně na jeden rok, ale to se určitě týkalo pouze zaměstnání osoby, která je v evidenci ÚP. Jelikož pro mě vytvoří místo grafičky, které tam v podstatě doposud nebylo, tak si myslím, že by se to mohlo posuzovat jako vytvoření nového místa. Tuto práci do teď vykonával jen majitel firmy. Děkuji za odpověď a přeji příjemný den. Michaela Janáková
 
Michaela Janáková

Vážená paní Janáková,

zaměstnavatel může vytvořit tzv. veřejně prospěšné místo pro osobu se zdravotním postižením a potom skutečně může dostávat příspěvek na mzdu. Problém je však v tom, že osoba ve III. stuopni invalidity musí mít v rozhodnutí o přiznání ID dodatek, že může pracovat za mimořádných pracovních podmínek. Pokud toto v rozhodnutí není uvedeno, tak ÚP neposkytne zaměstnavateli žádný příspěvek na zaměstnávání této osoby, protože tato osoba nemůže být ani evidována na ÚP jako uchazeč o zaměstnání. Pokud je však v rozhodnutí uvedena příslušná klauzule, tak zaměstnavatel může na tuto osobu uplatnit slevu na dani z příjmu.

S pozdravem,

Vážená paní, rád jsem Vám poradil, a pokud budete opět potřebovat mojí radu, můžete se na mě kdykoliv obrátit s dotazem. Dovoluji si Vás poprosit také o pomoc. Národní rada osob se zdravotním postižením ČR, jejíž jsem předsedou, se změnou zákona o loteriích, dostala do velmi složité finanční situace. Má povolenou sbírku. Pokud byste mohla Vy osobně, nebo někdo z Vašich blízkých přispět jakoukoliv částkou na tento sbírkový účet, velmi by nám to pomohlo při další důsledné obhajobě práv a zájmů osob se zdravotním postižením a jejich blízkých.

Číslo účtu je: 248896031 / 0300. Podrobnosti ke sbírce najdete na webu www.nrzp.cz. Předem Vám děkuji za Vaši snahu nám pomoci.

 

Václav Krása