předčasný důchod

Dobrý den pane Krása, 20.8.2015 mi skončila podpora na UP, na OSSZ mi sdělili, že když půjdu k tomuto datu do před. důchodu, krácen mi bude o 500,-Kč, ale 15.2.2016 jen o 300,-Kč.Tak jsem se rozhodl až pro ten druhý termín a nyní nevím jestli by nebylo výhodnější jít hned.Jsem narozen 11.11.1953, ČID pobírám od r.2007, ČID - 2 od 2015.Ještě před podporou jsem 1rok promarodil.Nevím, jestli si nemám nyní platit soc.zabezpečení, aby mi nebyl krácen důchod. Děkuji za odpovědˇ-odměním
 
stanislav

Vážený pane Stanislave,

jako příjemce ID I. stupně nejste sociálně pojištěn, a tudíž je nezbytné mít nějaké příjmy, ze kterých by bylo hrazeno pojištění na starobní důchod. je samozřejmě výhodnější pár měsíců počkat, protože pokud budete užívat důchod více let, tak každá koruna je znát už proto, že při valorizacích důchodu, i když o málo, tak vyšší důchody stoupají o více peněz než nižší.

Pokud jste teď marodil, nebo byl v pracovní neschopnosti, tak byste se mohl přihlásit na ÚP jako uchazeč o zaměstnání. Vzhledem ki Vašemu věku jsou Vám počítány až 3 roky evidence jako odpracovaná doba do nároku na starobní důchod. Pokud jste však v situaci, že Vás nemůže ÚP evidovat jako uchazeče o zaměstnání, tak bych skoro považoval za lepší si doplatit několik měsíců minimální sociální pojištění, ale pouze na důchod. Vše s Vámi vyřídí na OSSZ.

S pozdravem Václav Krása

Budu rád, pokud mi rozkliknete reklamu na mém webu www.vaclavkrasa.cz. Děkuji