Praxe zaměstnavatelů ZTP

Dobrý den, jsem zaměstnán u firmy, která mi za celý rok nedala, ochranné pracovní pomůcky, pracovní pomůcky a navíc mi tento zaměstnavatel nezaplatil za loňský přesčasové hodiny cca 102 hodin. Tváří se, že je vše v řešení i když daně za tyto hodiny, by měly být odvedeny už v tomto zdaňovacím období. Jelikož jsem ZTP 2. stupně pobírá tento zaměstnavatel příspěvek od státu, ale já musím pracovat se svým soukromým nářadím a pracovními oděvy a obutím. Jelikož se bojím, že přijdu o zaměstnání. Dále tento zaměstnavatel parazituje na zaměstnancích ZTP, které zaměstnává po dobu, kdy za ně pobírá příspěvek od státu, poté je propustí a najme další ZTP. Aby nemuseli platit odstupné sepisují smlouvy na sesterké spolupracující firmy, tak že zaměstnanci dají smlouvu po 3 měsících a po 9 měsíci, připíší řádek, že zaměstnanec souhlasí s přidělením pod pracovní agenturu, nebo pod sesterskou firmu, tím pádem pracovník, který se ničeho nedopustil a chce mít práci, přichází o odstupné a poté ho stejně propustí. A opakuje se to stále dokola. Vyskytly se i případy, kdy zaměstnanec se smlouvou na určité pracoviště na dobu určitou, podepsal následující smlouvu a poté zjistil, že jeho pracoviště je o 150 km jinde, než pracoval a stále pracuje. Při jednání se zaměstnavatelem mu bylo řečeno, že je to běžné. Byl bych rád, kdyby jste mi poradil, jak postupovat dále a jak se bránit nechutným praktikám zaměstnavatele, který se takto bezostyšně obohacuje na úkor ZTP. A to část této firmy funguje jako chráněná dílna. Podrobnosti o tomto zaměstnavateli mohu zaslat e-mailem. Děkuji za odpověď a váš čas
 
nemohu napsat

Vážený pane,

doporučuji Vám se obrátit na nejbližší inspektorát práce, který je v každém okresním městě.

Můžete mi zaslat mi konkrétní údaje o firmě na mail v.krasa@nrzp.cz, popsat do mailu přesně praktiky na pracovišti a je možné poslat na inspektorát práce podnět i za NRZP ČR.

S pozdravem Václav Krása

NRZP ČR zahájila činnost Konta pomoci www.kontopomoci.cz, na kterém shromažďuje finanční prostředky na podporu projektů, které pomáhají osobám se zdravotním postižením. Aktuálním projektem je sbírka na elektrický vozík pro sedmiletou Klárku, které lékaři ve dvou letech diagnostikovali Spinální muskulární atrofii. Cílem je vybrat pro Klárku částku ve výši 180.000 Kč. Více o Klárce na www.klarcinblog.cz. Pojišťovny nechtějí přiznávat elektrický vozík dětem mladším deseti let.

Na konto pomoci můžete přispět různými způsoby. Můžete poslat jednorázový dar na sbírkový účet č. 248896031/0300 u ČSOB. Můžete přispět i trvalým příkazem určité částky, a to opět na stejný účet nebo si stáhněte zdarma na Appstore nebo Google Play aplikaci SEJF, zaregistrujte se a pouhými 4 kliknutími přispějte na sbírkový účet Konto pomoci. Bližší podrobnosti najdete na webu www.kontopomoci.cz.