Pracovní neschopnost OZP

Hezký den pane Krása, prosím o informaci a radu. Jsem OZP v ID II.stupně a nyni pracuji půl roku na úvazek 20 hod týdně jako disponent ve stavebninách. Bohužel se stalo to, že jsem na prodejně pravidelně skládal těžké zboží jednou rukou (v druhé mám berli po úraze) jako jsou 10,15 i 25kg kýbl se staveb.hmotami a přivodil jsem si tzv. tenisový loket. Nyní s tímto marodím. Jedná se o prac.úraz, nebo nemoc z povolání? Na chirurgii mi potvrdili, že bolesti v lokti mám z manipulace těžkých břemen. Jak mám postupovat dál a kam se obrátit? Moc děkuji za odpověď.Petr
 
Petr

Vážený pane Petře,

zprávu, kterou jste dostal od lékařek, že se jedná o postižení lokte z důvodu manipulace s těžkými břemeny, musíte dát svému zaměstnavateli, který by měl s Vámi sepsat hlášení o nemoci z povolání. Pokud by tak nechtěl učinit, můžete požádat o pomoc Inspekci práce. Obávám se však, že zaměstnavatel bude argumentovat tím, že jste měl včas nahlásit, že nemůžete takovou práci dělat a že určitě by Vás nenechal takovou práci dělat. Také si musíte promyslet, zda jste měl zvihání břemen přikázáno, nebo jste to dělal z vlastní vůle.

S pozdravem Václav Krása

Vážení, rád jsem Vám odpověděl na Váš dotaz ve svém volném čase. Velmi bych přivítal, pokud byste i Vy věnovali Váš čas na reklamy na mém webu www.vaclavkrasa.cz. Je to moje jediná odměna za radu, kterou se Vám snažím pomoci. Předem Vám děkuji.