Pracovní diskriminace

Dobrý večer, mám dotaz jsem v 1.stupni invalidní 40% snížená pracovní schopnost,jsem parkinsonička 39 let, pracuji v cestovní kanceláři. Můj zaměstnavatel zažádal o přezkoumání mého zdravotního stavu, obvodní lékařka uvedla, že je vhodná pružná pracovní oba, zkrácený úvazek, nesmím zvedat těžká břemena, domluvili jsme se na pracovní době 8.30-15.00 bez sobot, později přišly kolegyně s tím, že bych měla dělat sobotu 1xza 3 týdny, 9-12h, docela se bojím, jsem na pobočce sama, trpím náhlým usínáním o kterém zaměstnavatel ví. Když se rozdělovali služební cesty do zahraničí,cesta mi byla zamítnuta se slovy, že mám zkrácený úvazek ze zdravotních důvodů. Myslím, že zaměstnavatel jedná jak se mu to hodí, na soboty jsem dobrá, ale na služební vestu už asi nikdy nepojedu,přestože jeto bráno jako zvyšování kvalifikace. Mohu se nějak bránit?Jen pro dokreslení situace u firmy pracuji 17 let. Děkuji a přeji hezký den MU
 
Martina

Vážená paní Martino,

příjemce ID nepožívá žádnou zvýšenou ochranu vůči zaměstnavateli. Samozřejmě, že můžete odmítnout pracovat například v sobotu, ale může to taky ohrozit Váš pracovní poměr. Zaměstnavatel může Vás propustit ze zdravotních důvodů, protože nemůžete pracovat například sama. proto je to spíše na dohodě a zvážit co je Vaše priorita.

Zákoník práce sice uvádí, že zaměstnavatekl by měl přihlédnout mimo jiné také ke zdravotnímu stavu zaměstnance, ale to je velmi obecná formulace, která není příliš právně využitelná. Proto doporučuji dohodu.

S pozdravem Václav Krása

Budu rád, pokud mi rozkliknete reklamy na mém webu. Děkuji