Pracovní činnost při přiznání invalidity 3. stupně - 70 % invalidity

Dobrý den, obracím se na Vás s dotazem, zda mohu pracovat při přiznání invalidního důchodu ve 3. stupni invalidity tj. 70 %, když je uvedeno, že není možno vykonávat pracovní činnost za mimořádných podmínek. Invalidní důchod mi byl přiznán od 3.12.2012. V minulém roce jsem podstoupila léčbu zhoubného nádoru levého prsu. Prodělala jsem 8 chemoterapií, operaci, při níž byl prs zachován a 33 ozářek. Mám možnost pracovat na 5 hodin u podnikatele, který zaměstnává invalidní důchodce, má pro ně tzv. chráněná pracovní místa. V květnu mi bude 56 let . Za vyřízení mého dotazu děkuji. S pozdravem                               Jarmila Sagitariusová
 
Jarmila Sagitariusová

Vážená paní Jarmilo,

při pobírání ID III. stupně tohoto druhu není možné v zásadě pracovat na plný úvazek. To znamená, že při kontrole Vám bude ID snížen nebo odebrán. na druhé straně, při Vašem druhu zdravotního postižení je velmi pravděpodobné, když se zdravotní stav ustálí, že Vám stejně bude ID bude po roce odebrán. Z tohoto důvodu, pokud Vám práce nedělá velké obtíže, byste asi mohla pracovat na plný úvazek. Až přijde na Vás kontrola, tak Vám ID odeberou, ale nemusíte ho vracen za dobu, kdy jste ID pobírala, takže by to pro Vás bylo asi výhodnější.

Vy potřebujete mít dostatečný příjem kvůli starobnímu důchodu a na to je také potřeba vzít zřetel.

S pozdravem Václav Krása

Vážená paní, rád jsem Vám poradil, a pokud budete opět potřebovat mojí radu, můžete se na mě kdykoliv obrátit s dotazem. Dovoluji si Vás poprosit také o pomoc. Národní rada osob se zdravotním postižením ČR, jejíž jsem předsedou, se v souvislosti s neustálým snižováním podpory státu, dostala do velmi složité finanční situace. Má povolenou sbírku. Pokud byste mohla Vy osobně, nebo někdo z Vašich blízkých přispět jakoukoliv částkou na tento sbírkový účet, velmi by nám to pomohlo při další důsledné obhajobě práv a zájmů osob se zdravotním postižením a jejich blízkých.

Číslo účtu je: 248896031 / 0300. Podrobnosti ke sbírce najdete na webu www.nrzp.cz. Předem Vám děkuji za Vaši snahu nám pomoci.