Prace v čid.

Dobrý den, je mi 43 let pobírám čid 1 stupně a pracuji jako zedník..Ze zdravotních důvodů, časté bolesti zad a tudíž časté nemocenské, chci zedničiny nechat a jít pracovat na jinou pozici jako třeba vrátný, hlídač a podobně. Bylo mi ale posudkovým lékařem řečeno, že důchod také pobírám proto, že vykonavám práci zedníka a pokud přejdu na méně namáhavou práci, kde mi bolesti až tak v práci nevadí a nebudu mít sem tam nemocenskou, tak mohu o důchod přijít. Zdá se mi to postavené na hlavu, protože buď budu pracovat nadále jako zedník a často marodit a pobírat nemocenskou, nebo namáhavě nepracovat a stát mi žádnou nemocenskou platit nemusí. Máte s tím prosím nějaké zkušenosti, že mi na zakladě jiné méně placené práce důchod odeberou? Protože pokud mi ho odeberou, tak to ani nebudu skoušet, protože s platem vrátného se nedá vyžít. Děkuji za odpověď Štafa René
 
René Štafa

Vážený pane Štafo,

není to vůbec tak. Právě u ID I. a II. stupně se předpokládá, že pracovník nemůže vykonávat tak těžkou práci, najde si jiné zaměstnání, která je méně honorované. Důchod je vlastně náhradou problematického uplatnění.

S pozdravem Václav Krása

Vážený pane,

rád jsem Vám poradil, a pokud budete opět potřebovat mojí radu, můžete se na mě kdykoliv obrátit s dotazem. Dovoluji si Vás poprosit také o pomoc. Národní rada osob se zdravotním postižením ČR, jejíž jsem předsedou, se v souvislosti s neustálým snižováním podpory státu, dostala do velmi složité finanční situace. Má povolenou sbírku. Pokud byste mohl Vy osobně, nebo někdo z Vašich blízkých přispět jakoukoliv částkou na tento sbírkový účet, velmi by nám to pomohlo při další důsledné obhajobě práv a zájmů osob se zdravotním postižením a jejich blízkých.

Číslo účtu je: 248896031 / 0300. Podrobnosti ke sbírce najdete na webu www.nrzp.cz. Předem Vám děkuji za Vaši snahu nám pomoci.