Práce v chráněné dílně

Dobrý den, pane Kráso. Mohu Vás prosím požádat o názor na tento problém. Po 20 letech v PID 3. st. jsem začal pracovat v v chráněné dílně. Pro jistou firmu pracuji jako řidič a rozvážím zboží. Problém je ten, že k tomu musím použít svůj vlastní automobil, který jsem zakoupil s pomocí příspěvku pro invalidy a je speciálně upraven.(ruční řízení) Jiný automobil této firmy nejsem schopen řídit. Jinou práci nejsem schopen vykonávat. Prac. úvazek na 20 hodin týdně plus proplácení PHM a opotřebení auta. Zaměstnavatel mi ale tuto částku navíc za auto zahrnul do mzdy jako přesčas. Jenže při zkráceném úvazku nemůže být proplácení přesčasů, tak mi zvýšil úvazek na 30 hodin/týden za stejnou mzdu bez přesčasů. Jenže to mi zvýšilo denní práci na 6 hodin a snížilo hodinovou mzdu a to nechci. Je nějaká možnost, jak se bránit. Domnívám se, že na mne pobírá nějaké příspěvky na zaměstnání OZP. Lze nějakým způsobem zjistit, kolik na mne pobírá? Může mne propustit, pokud nebudu s tímto jeho krokem souhlasit? A poslední otázka. Mohu se nějak bránit? Velice děkuji.
 
Milan

Vážený pane Milane,

to je hodně nestandardní situace. Pokud pracujete u zaměstnavatele, který zaměstnává více jak 50 % OZP, tak Váš zaměstnavatel na Vás obdrží každý měsíc 9500,- Kč na mzdy a dále 1000,- Kč na paušální režijní náklady a pak ještě může obdržet dalších 1700,- Kč, pokud prokáže, že musí pracovníky dovážet, nebo má asistenční službu, či jiné formy pomoci pracujícím příjemcům invalidních důchodů. Pouze těch 1700,- Kč musím zaměstnavatel prokazovat Úřadu práce. Ostatních 10500,- Kč je prakticky automaticky, pokud příjemce invalidního důchodu v dílně pracuje.

Zcela nestandardní je to, že používáte svůj vůz, který jste si koupil s pomoci příspěvk, jako výrobní příspěvek pro svého zaměstnavatele. Pokud by se to dozvěděl Úřad práce, mohl by požadovat část příspěveku vrátit. Lépe by bylo, kdyby Váš zaměstnavatel nechal jedno své auto upravit tak, abyste jej mohl řídit. Práce na 6 hodin při ID III. stupně je sice hodně, ale pokud máte ID již dlouho a nechaodíte na kontroly, tak si myslím, že to pro Vás není nějaký problém. Přesvědčte se prosím, zda nemáte v rozhodnutí o přiznání ID III. stupně větu, že můžete pracovat za mimořádných podmínek. V takovém případě by bylo jedno, kolik hodin pracujete.


S pozdravem Václav Krása


Budu rád, pokud mi rozkliknete reklamu na mém webu www.vaclavkrasa.cz. Děkuji