práce v chráněné dílně

Dobrý den pane Krása.Pracuji v chráněné dílně,mám ID prvního stupně.Po 9 měsících nemocenské se chci vrátit zpět do práce.Zaměstnavatel mě chce dát na pozici,kde je od strojů opravdu značný hluk.Nebere ohled na to,že ID mám kromě jiných nemocí také na 100 procentní ztrátu sluchu na pravém uchu a práce v nadměrném hluku pro mně není vhodná.Mou původní pracovní pozici obsadí jinou zamněstnankyní,která sice nemá žádné zdravotní omezení,ale prý oproti mně nemarodí.Podotýkám,že jsem byla těch 9 měsíců v neschopnosti kvůli operaci páteře.Mám šanci se nějak bránit?Moc Vám děkuji za odpověd´.
 
Jana

Vážená paní Jano,

zaměstnavatel si nemůže tuto věc dovolit. Doporučuji Vám, abyste vyslovila nesouhlas s jinou pracovní pozicí a pokud bude trvat zaměstnavatel na svém, tak se obraťte na inspektorát práce, který má pracoviště v každém okrese. Postup zaměstnavatele je nepřijatelný. Musel by s Vámi celou věc projednat a muselo by dojít ke změně pracovní smlouvy, což bez Vašeho souhlasu nejde.

S pozdravem Václav Krása

NRZP ČR zahájila činnost Konta pomoci www.kontopomoci.cz, na kterém shromažďuje finanční prostředky na podporu projektů, které pomáhají osobám se zdravotním postižením. Aktuálním projektem je sbírka na elektrický vozík pro sedmiletou Klárku, které lékaři ve dvou letech diagnostikovali Spinální muskulární atrofii. Cílem je vybrat pro Klárku částku ve výši 180.000 Kč. Více o Klárce na www.klarcinblog.cz. Pojišťovny nechtějí přiznávat elektrický vozík dětem mladším deseti let.

Na konto pomoci můžete přispět různými způsoby. Můžete poslat jednorázový dar na sbírkový účet č. 248896031/0300 u ČSOB. Můžete přispět i trvalým příkazem určité částky, a to opět na stejný účet nebo si stáhněte zdarma na Appstore nebo Google Play aplikaci SEJF, zaregistrujte se a pouhými 4 kliknutími přispějte na sbírkový účet Konto pomoci. Bližší podrobnosti najdete na webu www.kontopomoci.cz.