práce pro OZP bez ztp

Vážený pane Kráso, obracím se na Vás s dotazem týkajícím se průkazu ztp. Můj přítel je od narození nemocný (hemofilie, klouby atd.) a měl ho. Nyní mu vypršel a dle nových stanov už na něj nemá nárok. Se zákony nic nenadělám. Respektuji to. Nicméně mi jde o to, že je ve fázi hledání práce. Našel si práci pro normálního zdravého člověka, jenže po vstupní prohlídce mu lékař sdělil, že když je takto postižen, nepřijmou ho. Tak si našel práci pro OZP, jenže ho nepřijali, protože už nemá ztp průkaz. Na úřadech nám řekli, že žádné potvrzení pro zaměstnavatele, že se jedná o postiženou osobu, neexistuje. Nedostane tedy práci pro zdravého člověka, protože ho nepustí lékaři a nedostane ani práci pro OZP, protože nemá žádné potvrzení od úřadů, že je postižen. Na žádný příspěvek od státu dle úřednic také nemá nárok. Dokud se nají, obuje, umyje a dojde 200m, je schopen se o sebe postarat, ale práci už mu nenajdou, byť vzdělání má slušné. Dá se něco v naší situaci dělat? Existuje nějaký doklad či potvrzení? Mnohokrát děkuji. Přeji hezký den.
 
Vlasta T.

Vážená paní Vlasto,

lékař by měl posuzovat v případě vstupní prohlídky, že zdravotní postižení mu brání ve výkonu práce a nikoliv, že má nějaký zdravotní problém. Proto byste měla postupovat tak, že přítel by šel znovu za lékařem a zeptat se, v čem mu brání jeho zdravotní postižení ve výkonu práce na kterou se hlásí. Jinak se jedná o diskriminaci z důvodu zdravotního postižení a přítel by mohl lékaři pohrozit soudem. Skutečnost, že má někdo zdravotní postižení ještě není důvodem k neuzavření pracovního poměru.

S pozdravem Václav Krása

Vážená paní, rád jsem Vám poradil, a pokud budete opět potřebovat mojí radu, můžete se na mě kdykoliv obrátit s dotazem. Dovoluji si Vás poprosit také o pomoc. Národní rada osob se zdravotním postižením ČR, jejíž jsem předsedou, se změnou zákona o loteriích, dostala do velmi složité finanční situace. Má povolenou sbírku. Pokud byste mohla Vy osobně, nebo někdo z Vašich blízkých přispět jakoukoliv částkou na tento sbírkový účet, velmi by nám to pomohlo při další důsledné obhajobě práv a zájmů osob se zdravotním postižením a jejich blízkých.

Číslo účtu je: 248896031 / 0300. Podrobnosti ke sbírce najdete na webu www.nrzp.cz. Předem Vám děkuji za Vaši snahu nám pomoci.