Práce při ČID a výhody zaměstnavatele

Dobrý den, měla bych k Vám dotazy s prosbou, které mě velmi trápí. Mám ČID druhého stupně, průkazku ZTP/P. Pracuji na hlavní pracovní poměr jako administrativní pracovnice. Jsou nějaké limity vydělané částky, či při ČID si mohu vydělat libovolnou částku? Jakou mi může zaměstnavatel nabídnout výplatu (v jaké výši - minimální mzdu). Četla jsem, že těm, co jsou poživateli důchodů invalidních, může zaměstnavatel dát i menší výplatu než je zákonem daná minimální mzda (8 000Kč). Je tomu opravdu tak a popřípadě v jaké výši činí u mě. Za dále, má zaměstnavatel od úřadu práce či od jiných institucí nějaké příspěvky od státu. Zaměstnavatel je fyzická osoba, zaměstnává mě a další dvě osoby, které jsou zdravé a nejsou poživateli invalidních důchodů. Dá se někde dočíst, jaké příspěvky zaměstnavatel za mně pobírá a v jaké výši? Domnívám se, že mě využívá. Máte prosím Vás úřední hodiny, ráda bych se chtěla s Vámi sejít a o všem si promluvit osobně a ústně. Děkuji za Váš čas se zabýváním mých dotazů, které mě tíží.
 
Zuzana

Vážená paní Zuzano,

jako příjemce ČID nemáte omezenu výši výdělku, ta není omezena u žádného stupně ID. U příjemců ID je možné stanovit minimální mzdu o 500 Kč nižší než je obecná minimální mzda. To se však týká zaměstnání, kde je vyplácena minimální mzda nebo, kde je nízká produktivita práce jako důsledek zdravotního postižení. Pokud pracujete na standardním pracovním místě, kde jiný zaměstnanec by bral podstatně vyšší mzdu, je povinnen zaměstnavatel Vám vyplácet stejnou mzdu, jinak jde o jasnou diskriminaci, která je trestná. Váš zaměstnavatel může uplatnit pouze slevu na dani z příjmů, ale nemá nárok na žádné příspěvky.

S pozdravem Václav Krása

Vážená paní, 

NRZP ČR zahájila činnost Konta pomoci www.kontopomoci.cz, na kterém shromažďuje finanční prostředky na podporu projektů, které pomáhají osobám se zdravotním postižením. Aktuálním projektem je sbírka na elektrický vozík pro sedmiletou Klárku, které lékaři ve dvou letech diagnostikovali Spinální muskulární atrofii. Cílem je vybrat pro Klárku částku ve výši 180.000 Kč. Více o Klárce na www.klarcinblog.cz. Pojišťovny nechtějí přiznávat elektrický vozík dětem mladším deseti let.

Na konto pomoci můžete přispět různými způsoby. Můžete poslat jednorázový dar na sbírkový účet č. 248896031/0300 u ČSOB. Můžete přispět i trvalým příkazem určité částky, a to opět na stejný účet nebo si stáhněte zdarma na Appstore nebo Google Play aplikaci SEJF, zaregistrujte se a pouhými 4 kliknutími přispějte na sbírkový účet Konto pomoci. Bližší podrobnosti najdete na webu www.kontopomoci.cz.