Práce a České dráhy

Dobrý Den, jsem na vozíku a v invalidním důchodu,nedávno mi zemřela manželka a tak bydlím sám, mám ještě příspěvek na péči, příspěvek na mobilitu a bydlení. Nemám žádné děti a přátelé mi moc nemohou pomoci. Bohužel však veškeré mé příjmy pokryjí nájem a péče, nebydlím ve vlastním, ale v pronájmu.Prodal jsem auto po manželce a za to kupuji jídlo.Proto potřebuji najít práci kde mě přijmou i s vozíkem a bude tam příjem který bude převyšovat invalidní důchod.Vím, že totiž žádný dostávat nebudu a tak chci mít vyšší příjem než důchod abych mohl splácet onu půjčku a žít normálně bez potřeby dalších půjček.Chtěl jsem se proto zeptat zda můžete doporučit nějaký pracovní portál?                                                                                                                                                        Velmi mě mrzí, že mi nevyšla jedna práce v kanceláři v Olomouci, protože jsem se tam nemohl dostat. Zaměstnavatel mi potvrdil, že mě zaměstná i na vozíku, že to není problém a mám se tedy v případě zájmu dostavit ráno na pohovor. Plat byl v základu 20000 kč což mi přišlo jako velmi pěkná částka.Proto jsem si šel objednat vlak, nikdy jsem ještě vlakem nejel.S manželkou jsme moc necestovali a když tak autem nebo MHD, já ale řídit nemůžu a auto nemám.Paní na přepážce v Otrokovicích mi řekla, že jsem měl přijít 24 hodin dopředu a mám smůlu jestli nechci jet odpoledne.Prosil jsem jí aby to zkusila zařídit,že jsem to nevěděl a potřebuji nutně jet na pracovní pohovor.Na to mi řekla,že je jí to jedno v předpisech je 24 hodin a ona nic dělat nebude a že jestli chci jezdit na pohovory mám si to zjistit včas.Měla paní s těmi 24 hodinami pravdu?Opravdu musím vědět,že pojedu 24 hodin dopředu?Vážně mě můžou takhle odmítnout?Pak přeci nemá smysl kupovat plošiny.Nikdy se mi třeba v MHD nestalo,že by mi řidič řekl,že plošinu mi nesklopí protože to nevěděl 24 hodin dopředu.Od toho je přeci v JŘ značen spoj vozíčkáře.Nikdy jsem těm povídačkám o českých drahách moc nevěřil, ted už vím, že to je pravda.Zaměstnavatel mi nový termín bohužel nedal,ale uklidnuji se tím, že by to třeba nevyšlo ani kdybych tam jel.
 
Ji?í Nejedlý

Vážený pane Nejedlý,

bohužel je pravdou, že pokud chce jet osoba na vozíku železniční dopravou, musí nahlásit provozovateli dopravy svůj úmysl 24 hodin před jízdou, tak, aby mohl dopravce přistavit vhodný vagón s plošinou, případně zajistit mobilní plošinu. Tato věc vyplývá i z Evropské směrnice.

Ještě Vám posílám adrsu portálu, kde můžete se přihlásit jako zájemce o práci a najdete tu i nabídky práce. www.praceprozp.cz

S pozdravem Václav Krása