Podpora zaměstnávání OZP od 1. 1. 2018, dohoda o uznání

Dobrý den pane Kráso, obracím se na Vás s žádostí o radu a podporu při řešení mé situace. Jmenuji se Vladislav Víšek a žiji v Domově pro osoby se zdravotním postižením v České Lípě. Jsem trvale upoután na invalidní vozík, kvadruplegik. Pobírám PID a PnP ve IV. stupni. Jsem zaměstnán. Pracuji jako účetní u firmy Rudolf Živec, Růžová 2812, Česká Lípa 47001 Reklamní agentura Deus od roku 2005. Jedná se o malou firmu, která zaměstnává 3 zaměstnance. Z toho dvě osoby se zdravotním postižením. Já pracuji, s ohledem na mé postižení, z domova. Víceméně bych v případě, že bych denně musel dojíždět mimo domov, nemohl být zaměstnán. Nebylo by to technicky, ani organizačně možné. V domově mám veškeré zázemí (zdravotní i asistenci a pro výkon zaměstnání potřebné vybavení). Navíc velice často všichni zaměstnanci firmy včetně zaměstnavatele jsou nuceni pracovat mimo areál firmy. Druhá osoba se zdravotním postižením pracuje přímo v sídle firmy. A teď se dostáváme k tomu, proč se na Vás obracím. Od 1.1.2018 vešly v platnost změny v systému podpory zaměstnávání osob se zdravotním postižením. Po řádném prostudování změn konstatujeme, že veškeré změny jsou námi akceptovatelné a splňujeme dané podmínky. Bohužel až na jednu, která je zároveň značně nepochopitelná. Jedná se o oddíl: „Dohoda o uznání zaměstnavatele za zaměstnavatele na chráněném trhu práce“, část 4. „Podmínky pro uzavření dohody pro uznání“, odstavec 4.5. cituji: „Zaměstnavatel v období 12 měsíců přede dnem podání žádosti o uzavření dohody o uznání zaměstnával nadpoloviční většinu zaměstnanců, kteří jsou osobami se zdravotním postižením, na pracovištích, která nejsou jejich bydlištěm.“ Není mi jasné, proč se preferuje práce u zaměstnavatele před prací doma? S ohledem na uvedenou podmínku můj zaměstnavatel nesplňuje nové podmínky systému podpory zaměstnávání osob se zdravotním postižením a nebude uznán zaměstnavatelem na chráněném trhu práce. Potíž je i v tom, že jsme nebyli s plánovanými změnami seznámeni dopředu, zaměstnavatelé na chráněném trhu práce nebyli na uvedené změny včas upozorněni. Těmito změnami je značně v ohrožení mé zaměstnání. Práce je pro mě velice důležitá, je náplní mých dnů, můj život má díky ní i větší smysl a je zároveň mým koníčkem. Obracím se na Vás s žádostí o pomoc a radu, jak v nastalé situaci postupovat. Velice nerad bych o zaměstnání přišel. Věřím, že i díky Vám se tak nestane a budu moci být i nadále zaměstnán, jako doposud. S pozdravem Vladislav Víšek Domov pro osoby se zdravotním postižením Jižní 1970 470 01 Česká Lípa, tel. 774523043 V České Lípě 11.02.2018
 
Vladislav Víšek

Vážený pane Víšku,

situace pro Vás není tak dramatická. Stačí, aby Váš zaměstnavatel uvedl, že například jednou týdně jezdíte na firmu konzultovat některé skutečnosti, případně předávat účetní sestavy a pod. Důležité je, aby Váš zaměstnavatel měl sídlo mimo svoje bydliště, nebo aby sídlo firmy bylo oddělené od bydliště, a aby mohl prokázat, že ve firmě máte také např. pracovní stůl. Váš případ je specifický tím, že jde o malinkou firmu a tak asi ani nebude problém se s úřadem práce dohodnout. 

S pozdravem Václav Krása

Vážený pane, rád jsem Vám odpověděl na Váš dotaz ve svém volném čase. Velmi bych přivítal, pokud byste i Vy věnoval Váš čas na reklamy na mém webu www.vaclavkrasa.cz. Je to moje jediná odměna za radu, kterou se Vám snažím pomoci. Předem Vám děkuji.