Plný úvazek při PID

Dobrý den, předem bych Vám chtěl poděkovat za záslužnou práci, kterou na tomto webu děláte, šířením osvěty a zodpovídáním zapeklitých dotazů. Z Vašich odpovědí jsem se dozvěděl již mnoho zajímavých informací. Přesto by mě jedna věc zajímala. Jsem zaměstnán a na začátku roku mi byla firmou prodloužena smlouva na dobu neurčitou. Jsem po 2,5 letech chemoterapie(kdy jsem minimálně polovinu tohoto času pracoval na plný úvazek, operaci jater, nefrektomii a nyní bohužel po komplikacích na dialýze Ze všech stran(lákaři/sestry) na mě bylo apelováno abych si zažádal o ID a nakonec mi byl přiznán ke konci března letošního roku ID 3.stupně ( V posudku 80% a není schopen výdělečné činnosti za zcela mimořádných podmínek). Pracuji však na plný úvazek jako IT, tedy žádná fyzicky namáhavá činnost. Jsem sice každý den velice unaven, ale bohužel si bez práce nedovedu svou existenci vůbec představit (byl jsem rok mezi nemocnicí a domovem a bylo to pro mě velice psychicky náročné) Zaměstnavatel je s mou situací srozuměn a z jeho strany nehrozí žádné kroky typu výpověď (naopak např. plně toleruje občasnou nepřítomnost na různé poměrně časté kontroly u lékaře). Rád bych se tedy zeptal, zda nějakým způsobem já a nebo zaměstnavatel neporušujeme zákon, případně, zda např. nebudu muset vracet zpět invalidní důchod jelikož jsem výdělečně činný i když mám v posudku napsáno, že je pro mě práce prakticky nemožná. Jen dodám, že čistě z invalidního důchodu bych bohužel finančně vyjít nemohl. Předem velice děkuji za každou informaci
 
?ervenka David

Vážený pane Červenko,

Váš zaměstnavatel  určitě žádný zákon neporušuje tím, že u něj pracujete na plný úvazek. Vy vlastně také žádný zákon neporušujete, protože žádný zákon nestanoví, že při pobírání III. stupně ID nemůžete pracovat. Problém je v tom, že v rozhodnutí máte uvedeno, že nejste schopen pracovat za zcela mimořádných výhod. To znamená, že byste měl svojí pracovní aktivitu omezit na rozsah zbytkového pracovního potenciálu - tady pracovat tak tři hodiny denně. Hrozí Vám, že při následné kontrole Vám může být důchod snižen nebo odebrán. LPK sleduje počet odpracovaných hodin, tedy pracovní úvazek napsaný v pracovní smlouvě. Nemůže sledovat výši odměny.

S pozdravem Václav Krása

Vážená paní, vážený pane,
NRZP ČR zahájila činnost Konta pomoci www.kontopomoci.cz, na kterém shromažďuje finanční prostředky na podporu projektů, které pomáhají osobám se zdravotním postižením. Aktuálním projektem je sbírka na elektrický vozík pro sedmiletou Klárku, které lékaři ve dvou letech diagnostikovali Spinální muskulární atrofii. Cílem je vybrat pro Klárku částku ve výši 180.000 Kč. Více o Klárce na www.klarcinblog.cz. Pojišťovny nechtějí přiznávat elektrický vozík dětem mladším deseti let.
Na konto pomoci můžete přispět různými způsoby. Můžete poslat jednorázový dar na sbírkový účet č. 248896031/0300 u ČSOB. Můžete přispět i trvalým příkazem určité částky, a to opět na stejný účet nebo si stáhněte zdarma na Appstore nebo Google Play aplikaci SEJF, zaregistrujte se a pouhými 4 kliknutími přispějte na sbírkový účet Konto pomoci. Bližší podrobnosti najdete na webu www.kontopomoci.cz.