Plný invalidní důchod

Dobrý den Prosím mám na Vás dotaz ohledně Plného invalidního důchodu. Od listopadu 2006 jsem poživatelem Plného invalidního důchodu. Pohybuji se o dvou francouzských holich. Také mě často několikrát za den bolí záda od páteře. A moc toho neujdu hlavně v zimním období když je sníh a led. Uvažuju o předepsání mechanického invalidního vozíku. V listopadu 2010  mě končí platnost Pracovní rekomandace, a dost se bojím že podle nových pravidel která budou platná od ledna 2010 a bude důchod rozdělen na tři skupiny, že po komisi v listopadu 2010 budu mít pouze jakoby částečný invalidní důchod, ale já bych si rád ponechal plný, protože spousta firem zaměstnává jen s plným důchodem. Co byste mi prosím poradil co s tím mám dělat?                                           Děkuji                                                                  S pozdravem Pavel Kubát
 
Pavel Kubát

Vážený pane Kubáte,

žádost o mechanický vozík neznamená, že bude Váš zdravotní stav posuzován z hlediska kriterií nároku na PID. Žádost o mechanický vozík Vám může předepsat Váš neurolog nebo ortoped.

Pokud jde o pracovní rekomandaci, tak se obávám, že Vám nedokážu příliš poradit co dělat. Pokud máte PID pro trvale zhoršené životní a pracovní podmínky tak by se nemělo nic měnit. MPSV ČR vydá metodický pokyn ke sjednocení postupu PLK právě v této věci, a nemělo by docházet  ke změně těchto PID.

S pozdravem Václav Krása