PID a rozvázání prac.poměru

Dobrý den! Prosím Vás o radu, jak postupovat. 7.10.2009 jsem byla před posudkovou komisí, kde jsem byla uznána plně invalidní, ale netuším, podle jakého písmene mi byl důchod přiznán, do 60ti dní by mi mělo přijít ofic. vyrozumění o důchodu. Žádný doklad tedy o přiznání důchodu ještě nemám ( krom potvrzení  pro obvod.lékařku o uznání plné invalidity a o povin.ukončit mi do 30ti dní PN) - prý to trvá ohledně vyřízení všeho dloho - nejdříve mi musí ukončit PN (nejpozději do 6.11.), lístek o ukončení dát do práce, z práce to pošlou na ČSSZ a odtud pak do Prahy a teprve pak by mi mělo přijít rozhodnutí, zda splňuji nárok na vyplácení PID - vůbec netuším, jak dlouho to může trvat a hlavně jak dál postupovat, abych nezanedbala nějakou povinnost. Do práce, kde jsem pracovala před operací  na 6hod denně bohužel už nemůžu v souč.době nastoupit ze zdravotních důvodů. Se zaměsnavatelem jsem se po telefonu prozatím dohodla, že se nic neděje, že se nějak dohodneme a je ochotem mě vzít zpátky, až mi bude zkrácen důchod nebo až to můj zdr.stav dovolí a mám se dohodnout s personální, jak můj prac. poměr ukončit...Jenže já ještě žádný doklad o přiznání PID nemám. Bylo by pro mě zatím lepší dohodnout se se zaměstnavatelem o nástupu na neplacené volno, dokud mi nebude přiznáno vyplácení PID a nebo ukončit prac,poměr dohodou ihned? Mám potom po ukončení prac. poměru třeba tou dohodou povinnost hlásit se na prac.úřadu - dokud mi nepřijde ofic, rozhodnutí o přidělení PID a nebo co dělat? Měla bych přeci po ukončení PN platit soc. a zdravotní, ale pokud ukončím prac . poměr, jsem povinna si ho platit sama? Mám 2 malé děti a tak představa delší doby bez peněz je docela šílená. Obvodní lékařka mi nedokáže poradit - prý mi stačí ukončit PN až toho 6.11. . ale o to dýl pak bude vše trvat. Pevně doufám, že nárok na výplácení PID splňuji - to mi při podání žádosti(24.8.) neřekli - respektive manželovi, protože jsem nebyla schopná ze zdr.důvodů si sama o důchod požádat. Pokud bych ukončila prac.poměr už teď,  co do doby, než mi přijde rozhodnutí o vyplácení PID? A pokud mi napíšou, že nesplňuji podmínky? Co dál? Moc děkuji za radu..
 
Šeráková

Vážená paní Šeráková,

předal jsem Váš dotaz do poradny NRZP ČR.

Václav Krása

Vážená paní,

 

v rámci odpovědi na váš dotaz začnu tím, že nárok na výplatu PID máte splněnu, pokud jste  splnila potřebnou dobu pojištění  a stal jste se plně invalidní. Potřebná doba pojištění nároku na PID je  u pojištěnce nad 28 let 5 let z posledních 10 roků.

Pokud máte tuto podmínku splněnu, jste uznána osobou plně invalidní  a bude vám invalidní důchod vyměřen a  vyplácen ČSSZ.

Po ukončení pracovního poměru se nemusíte hlásit na ÚP, tyto ani osoby plně invalidní do seznamu žadatelů o práci  nezařazují. Pojištění máte jako osoba s PID hrazeno státem.

Pokud vaše pracovní neschopnost bude trvat do 6.11. 2009, měla by jste 7.11.2009 rozvázat pracovní poměr a nebo se vrátit do práce.Samotný fakt PID není důvodem toho, že by jste měla ze zaměstnání odejít, ale brání tomu, jak píšete váš zdravotní stav , který byl hodnocen jako natolik omezující vaši soustavnou výdělečnou činnost,že vám byl přiznán PID.Do zaměstnání se tedy vrátit nemůžete.

V případě jako je váš bych volila rozvázání pracovního  dohodou. Neplacené volno by nic neřešilo.

ČSSZ řeší dobu mezi přiznáním PID a počátkem jeho vyplácení zasláním zálohy a nebo záloh.Přibližně výpočet důchodu

trvá v průměru 3 měsíce.

Ukončení pracovní neschopnosti bohužel anabázi cesty na správu sociálního zabezpečení postupuje.

 

Zatím tedy tolik, budete-li mít další dotazy,pište nám.

 

S pozdravem

 

 

JUDr.Věra Dreslerová

 

Poradna pro osoby se zdravotním postižením a seniory NRZP ČR

tel.: 266 753 422

e-mail: poradna@nrzp.cz

www.nrzp.cz/poradna

Národní rada osob se zdravotním postižením ČR

Partyzánská 7, 170 00 Praha 7

 

 

Váš dotaz i odpověď na něj je po nezbytnou dobu uložen v poradně. Slouží výhradně pro potřeby poradny a ke zkvalitňování našich služeb. Žádné vámi svěřené informace nejsou poskytovány třetím osobám. Všechna data jsou chráněna v souladu se zákonem č. 101/2000 sb., o ochraně osobních údajů.

Pokud s ukládáním vašich e-mailů nesouhlasíte, informujete nás a vaše zprávy budou po zodpovězení vymazány.