PID a rozvázání prac.poměru

Dobrý den! Omlouvám se za zmatky a proto posílám ještě jednou...Prosím o radu, jak postupovat : 7.10.2009 jsem byla uznána posudkovou komisí plně invalidní - bohužel netuším, podle jakého písmena -zda a) nebo b) a bylo mi řečeno, že mi do 60ti dní přijde ofic.rozhodnutí a že do 6.11.2009 mi musí obvodní Dr.ukončit PN. Žádný doklad ( krom potvrzení pro obv.lékaře) o uznání mé plné inv.nemám. Volala jsem tuto informaci zaměstnavateli, že jsem byla uznána plně inv., říkal, že se nic neděje, že je ochoten mě vzít třeba za rok zpátky, pokud mi to dovolí zdr.stav a mám se dohodnout s personální na rozvázání prac.poměru... A nyní tápu : mám požádat zaměstnavatele, aby mi umožnil vzít si neplacené volno do doby, než mi přijde ofic, rozhodnutí o uznání PID a pak teprve ukončit pracovní poměr dohodou a nebo se nemám bát a ukončit pracovní poměr dohodou rovnou - podotýkám, že v současné době nejsem schopná nastoupit do práce na pozici, ve které jsem byla před operací - pracovala jsem na 6 hodin denně a se zaměstnavatelem jsme se dohodli na ukončení prac.poměru...Jde mi o to, jestli když ukončím prac.poměr než mi přijde ofic, rozhodnutí o uznání vyplácení PID ( prý to trvá dlouho 2 - 3 měsíce ode dne, kdy, zaměstnavatel pošle ukončení PN), musím se hlásit na úřadu práce nebo mám jen tak čekat doma, také zda jsem povinna někde něco platit ( zdravotní  a sociální), abych něco nezanedbala. Předpokládám, že pomínky pro vyplácení PID snad splňuji - manžel za mě byl podávat žádost o PID 24.8.2009 - já jsem v té době nebyla schopná někam dojít - bohužel mu nikdo neřekl, jestli podmínky splňuji, ale podle nás ano... Jak to budu mít s penězma?Chápu, že mi budou vyplaceny peníze za PN do datumu ukončení PN. A potom? Od kdy mi bude vyplacen důchod?Mám 2 děti a delší dobu bez peněz není  nic příjemného. Je tedy pro mne lepší ihned ukončit PN a požádat o neplac.volno a být tak chráněná po dobu, než mi přijde ono rozhodnutí (pro případ,že bych nesplňovala podmínky pro vyplácení PID - já jsem přesvědčená, že splňuji, ale jistota je jistota :-) a nebo mám ukončit PN až toho  6.11.( to mi radí obv. lékař) - to ovšem prodloužím čekací dobu na ofic.rozhodnutí. Obv. lékař pravil, že netuší, co je lepší, ale ať nikam nepospíchám. V práci předpokládám budou chtít ukončit prac.poměr ihned a to dohodou. Nebo ukončit PN ihned a taktéž pracovní poměr. Co mám tedy dělat? Velmi děkuji za vysvětlení co a jak  a ještě jednou děkuji za trpělivost :-) Šeráková
 
Šeráková

Vážená paní Šeráková,

předal jsem Váš dotaz do poradny NRZP ČR.

Václav Krása

Vážená paní,

 

v rámci odpovědi na váš dotaz začnu tím, že nárok na výplatu PID máte splněnu, pokud jste  splnila potřebnou dobu pojištění  a stal jste se plně invalidní. Potřebná doba pojištění nároku na PID je  u pojištěnce nad 28 let 5 let z posledních 10 roků.

Pokud máte tuto podmínku splněnu, jste uznána osobou plně invalidní  a bude vám invalidní důchod vyměřen a  vyplácen ČSSZ.

Po ukončení pracovního poměru se nemusíte hlásit na ÚP, tyto ani osoby plně invalidní do seznamu žadatelů o práci  nezařazují. Pojištění máte jako osoba s PID hrazeno státem.

Pokud vaše pracovní neschopnost bude trvat do 6.11. 2009, měla by jste 7.11.2009 rozvázat pracovní poměr a nebo se vrátit do práce.Samotný fakt PID není důvodem toho, že by jste měla ze zaměstnání odejít, ale brání tomu, jak píšete váš zdravotní stav , který byl hodnocen jako natolik omezující vaši soustavnou výdělečnou činnost,že vám byl přiznán PID.Do zaměstnání se tedy vrátit nemůžete.

V případě jako je váš bych volila rozvázání pracovního  dohodou. Neplacené volno by nic neřešilo.

ČSSZ řeší dobu mezi přiznáním PID a počátkem jeho vyplácení zasláním zálohy a nebo záloh.Přibližně výpočet důchodu

trvá v průměru 3 měsíce.

Ukončení pracovní neschopnosti bohužel anabázi cesty na správu sociálního zabezpečení postupuje.

 

Zatím tedy tolik, budete-li mít další dotazy,pište nám.

 

S pozdravem

 

 

JUDr.Věra Dreslerová

 

Poradna pro osoby se zdravotním postižením a seniory NRZP ČR

tel.: 266 753 422

e-mail: poradna@nrzp.cz

www.nrzp.cz/poradna

Národní rada osob se zdravotním postižením ČR

Partyzánská 7, 170 00 Praha 7

 

 

Váš dotaz i odpověď na něj je po nezbytnou dobu uložen v poradně. Slouží výhradně pro potřeby poradny a ke zkvalitňování našich služeb. Žádné vámi svěřené informace nejsou poskytovány třetím osobám. Všechna data jsou chráněna v souladu se zákonem č. 101/2000 sb., o ochraně osobních údajů.

Pokud s ukládáním vašich e-mailů nesouhlasíte, informujete nás a vaše zprávy budou po zodpovězení vymazány.