PID 3.stupně a nekolidující zaměstnání

Dobrý den, ve více zodpovězených dotazů je zmíněno, že neexistuje právní předpis zakazující souběh zaměstnání a invalidního důchodu III.stupně a že lze pracovat v rozsahu do 3 hodin denně. Avšak v mém nejnovějším posudku o kontrolní prohlídce je doslova uvedeno "není schopen výdělečné činnosti za zcela mimořádných podmínek", což je podle mě zákaz souběžného zaměstnání. Proto by mě zajímalo, jak jednat, abych se vyhnul riziku odebrání nebo snížení stupně invalidního důchodu. V červnu končím studium školy a o rok později (červen 2015) mám další kontrolní prohlídku na ID. Jde tedy o to, zda tento cca rok mezi těmito dvěma událostmi mám shánět pracovní místo, nebo pracovat v chráněné dílně (kde jsou však max.výdělky cca do 20,-Kč/hod. a jedná se vesměs o nekvalifikované práce), nebo se věnovat vzdělávacím a volnočasovým aktivitám (různých občanských sdružení apod.). Pokud přesto lze pracovat do 3 hodin denně, zajímalo by mě, zda to musí být nejvýše 3 hodiny každý den v týdnu, nebo zda lze celkových 3x5=15 hodin týdně různě spojit nebo rozložit - např. 3 dny v týdnu po 5 hodinách, nebo 2 dny po 7,5h. Děkuji za odpověď, s pozdravem Tomáš Pfeifer
 
Tomáš Pfeifer

Vážený pane Pfeifere,

skutečně žádný zákon nezakazuje pracovní aktivitu při pobírání ID III. stupně. Obecně se považuje pracovní aktivita cca 3 hodiny denně za přijatelnou i při pobírání ID III. stupně. Vychází se ze skutečnosti, že ID III. stupně je přiznán při ztrátě 70 % pracovních schopností. To znamená, že příjemce ID III. stupně může využít oněch 30 % pracovního potenciálu. při kontrolách nároku na ID je v zásadě tato pracovní aktivita tolerována. Upozorňuji, že není sledována výše výdělku. Pokud jde o rozpis pracovní doby, tak se domnívám, že není důležitý.

S pozdravem Václav Krása

NRZP ČR zahájila činnost Konta pomoci www.kontopomoci.cz, na kterém shromažďuje finanční prostředky na podporu projektů, které pomáhají osobám se zdravotním postižením. Aktuálním projektem je sbírka na elektrický vozík pro sedmiletou Klárku, které lékaři ve dvou letech diagnostikovali Spinální muskulární atrofii. Cílem je vybrat pro Klárku částku ve výši 180.000 Kč. Více o Klárce na www.klarcinblog.cz. Pojišťovny nechtějí přiznávat elektrický vozík dětem mladším deseti let.

Na konto pomoci můžete přispět různými způsoby. Můžete poslat jednorázový dar na sbírkový účet č. 248896031/0300 u ČSOB. Můžete přispět i trvalým příkazem určité částky, a to opět na stejný účet nebo si stáhněte zdarma na Appstore nebo Google Play aplikaci SEJF, zaregistrujte se a pouhými 4 kliknutími přispějte na sbírkový účet Konto pomoci. Bližší podrobnosti najdete na webu www.kontopomoci.cz.