OZZ

Dobrý den pane Kráso, Pracuji v družstvě invalidů a mám svou práci velice ráda. 30.11.2013 mi končí status osoby zdravotně znevýhodněné a já budu muset  bohužel z práce odejít. Po těžké nemoci jsme měla jeden rok plný důchod, dva roky částečný a nyní tři roky OZZ. Jelikož mi dobíhal status OZZ, podala jsem si letos na jaře žádost o částečný důchod, abych mohla v zaměstnání zůstat. Výsledek byl, že mé pracovní omezení je nyní již jen 25procent (na častečný důchod bych musela mít omezení minimálně 35procent a více) Paní doktorka Hladíková z posudkové komise mi poradila abych se neodvolávala, ať si počkám a v září-říjnu podám opět žádost o OZZ, že se tento status bude obnovovat. Abych sledovala média, že toho budou plné noviny, internet atd.Jenže už je listopad a o žádné obnově se nikde nic nemůžu dočíst, na OSSZ ani na ÚP nidko nic neví. Můžete mi prosím podat informaci, zda víte něco víc, jak to s tím statusem pro osoby zdravotně znevýhodněné vlastně do budoucna vypadá. Moc Vám děkuji za odpověď, s pozdravem krásného dne Beránková Nataša
 
Beránková

Vážená paní Beránková,

statut OZZ se skutečně pravděpodobně bude obnovovat, ale nebude to okamžitě. Musí být schválena novela zákona o zaměstnanosti, což se může protáhnout do dubna příštího roku. Doporučuji podat znovu žádost o ID a pokud jej neobdržíte, pak podala námitku, případně žalobu ke Krajskému soudu.

Ze strany Vašeho družstva je to trochu nefér, že Vás propouštějí, pokud máte určitou produktivitu práce, tak je to akorát jejich snaha získat peníze navíc, místo objektivní dotace na Vás. Budou pravděpodobně shánět pracovníka, kterému OZZ ještě nevypršelo.

S pozdravem Václav Krása