OZZ

Dobrý den pane Krása, chtěla bych se Vás zeptat, jsem OZZ s diagnozou chronické celoroční rýmy, jelikož mám nižší plat, do předchozí výše mne doplácí nejmenovaná pojišťovna, ale vypadá to že nynější zaměstnání nebudu moct dělat, jsem uklízečka a dezinfekce dávají mé alergii zabrat. V podstatě jsem se chtěla zeptat, pokavať by mne někdo zaměstnal na zkrácený úvazek zda mi to stále bude pojišťovna doplácet do plné výše? A má na mě zaměstnavatel nějaké úlevy? Děkuji Gabriela
 
Gabriela

Vážená paní Gabrielo,

problém je v tom, že statu OZZ končí k 31. 12. 2014, takže do té doby by Vám měla pojiš´tovna doplácet do výše předchozí mzdy, a to i když změníte zaměstnání, ale jen v případě, že budete pracovat na normální úvazek. Pokles mzdy za nižší pracovní úvazek nebude hradit celý, ale pouze adekvótní část této mzdy. Pokud nepracujete v chráněné dílně, tak zaměstnavatel si Vašim zaměstnáním plní povinné procento zaměstnávání OZP, což je pro něj výhodné.

S pozdravem Václav Krása

 

Vážená paní,rád jsem Vám poradil, a pokud budete opět potřebovat mojí radu, můžete se na mě kdykoliv obrátit s dotazem. Dovoluji si Vás poprosit také o pomoc. Národní rada osob se zdravotním postižením ČR, jejíž jsem předsedou, se změnou zákona o loteriích, dostala do velmi složité finanční situace. Má povolenou sbírku. Pokud byste mohla Vy osobně, nebo někdo z Vašich blízkých přispět jakoukoliv částkou na tento sbírkový účet, velmi by nám to pomohlo při další důsledné obhajobě práv a zájmů osob se zdravotním postižením a jejich blízkých.

Číslo účtu je: 248896031 / 0300. Podrobnosti ke sbírce najdete na webu www.nrzp.cz. Předem Vám děkuji za Vaši snahu nám pomoci.