OSVČ

Dobrý den, Vážený pane doktore Obracím se na Vás s dotazem ohledně práce na živnostenský list(OSVČ). Pěkně prosím, jaké mám podmínky jako osoba,která má uznanou NZP a chtěl by pracovat na Živnost?.  Teď jsem na ÚP a vyplacení renty je závislé na potvrzení ÚP, že jsem v evidenci. Strhává se mi min.mzda a to ve výši 9200 Kč. Jak to prosím bude, jakmile se od hlásím z ÚP a začnu pracovat jako OSVČ? Bude mi také odečtena min.mzda?  Mám právo na nějaké úlevy ohledně sociálního a zdravotního pojištění?  Když můj měsíční příjem, třeba bude 20 000 tisíc, započítá se, jako můj výdělek?ÚP mne stále nutí, abych oslovoval firmy ohledně zaměstnání ale firmy se bojí a stále hledají důvody mne nezaměstnat. Mám samozřejmě omezení a práci je těžké hledat ,hlavně v moravskoslezském kraji.Brigád je hodně ale přece jen bych chtěl práci stálou, protože min. mzda se každý rok zvedá a každé další registrovaní na Up je nevýhodné. Zkrátím si životní úroveň. Vůbec nevím, kde tyhle informace získat a budu velmi rád, za Vaší odpověď. S pozdravem Cieslar
 
Tomáš Cieslar

Vážený pane Cieslare,

pokud byste se stal OSVČ, tak jste povinen platit minimální sociální pojištění a minimální zdravotní pojištění, a to i v případě,. že by Váš příjem byl minimální. V případě živnostenského podnikání by se Vám pravděpodobně nestráhávala z renty částka minimální mzdy.

Pokud jde o daňové úlevy. Tak ty můžete využít při podání daňového přiznání. je sleva jak na invaliditu, tak také na průkaz ZTP.

S pozdravem Václav Krása

Budu rád, pokud mi rozkliknete reklamu na mém webu www.vaclavkrasa.cz. Děkuji