osoba zdravotně znevýhodněná

Dobrý večer Mám zásadní zdravotní potíže...je toho mnoho,jsem po radiojodu-thyreotoxikosa šž,potíže se srdcem-hypertenzní onemocnění srdce,vysoký krevní tlak,otoky,nespavost-psychiatrické léky,prodělala jsem zánět ledvin. Beru větší množství léků na které jsem odkázaná.Pracuji v továrně kde mám problémy s nadřízeným ohledně častého močení-léky na tlak a odvodnění chabé ledviny. Zaměstnavatel prý přihlédne k zdravotním omezením pokud budu mít průkaz zdravotně znevýhodněná. Na úřadech mně sdělily že toto je již zrušeno. Prosím o váš názor,nebo zda mám nárok alespoň na ten nejnižší ČID? Jsem ročník 1968,dvě děti odpracováno asi 28 let,ale již nezvládám. Za každou radu budu velmi vděčná. děkuji předem. jaroslava
 
Jaroslava

Vážená paní Jaroslavo,

v současné době byla schválena novela zákona č. 435/2004 Sb., o zaměstnanosti, která znovu zavádí institut osoby zdravotně znevýhodněné. Doporučuji, abyste se informovala na ÚP, kdy je možné znovu požádat o status osoby zdravotně znevýhodněné.

S pozdravem Václav Krása

NRZP ČR zahájila činnost Konta pomoci www.kontopomoci.cz, na kterém shromažďuje finanční prostředky na podporu projektů, které pomáhají osobám se zdravotním postižením. Aktuálním projektem je sbírka na elektrický vozík pro sedmiletou Klárku, které lékaři ve dvou letech diagnostikovali Spinální muskulární atrofii. Cílem je vybrat pro Klárku částku ve výši 180.000 Kč. Více o Klárce na www.klarcinblog.cz. Pojišťovny nechtějí přiznávat elektrický vozík dětem mladším deseti let.

Na konto pomoci můžete přispět různými způsoby. Můžete poslat jednorázový dar na sbírkový účet č. 248896031/0300 u ČSOB. Můžete přispět i trvalým příkazem určité částky, a to opět na stejný účet nebo si stáhněte zdarma na Appstore nebo Google Play aplikaci SEJF, zaregistrujte se a pouhými 4 kliknutími přispějte na sbírkový účet Konto pomoci. Bližší podrobnosti najdete na webu www.kontopomoci.cz.