Osoba zdravotně znevýhodněna.

Dobrý den. Jsem už víc jak deset let uznán osobou zdravotně znevýhodněnou.Mám těžkou skoliozu páteře a můj stav se s narůstajícím věkem zhoršuje.Platnost osoby zdravotně znevýhodněné mi končí 30.9. 2013.Pracuji u družstva invalidů jako hlídač.Mohu si zažádat o prodloužení platnosti osoby znevýhodněné?Slyšel jsem že se tento statut ruší.Znamená to že nás firma propustí?V mém případě bych ze zdravotních důvodů skončil trvale jako nezaměstnaný na UP.Nikdo jiný by mě totiž nezaměstnal.Nebo mám snad zažádat o částečně invalidní důchod?Ten mi byl ale v minulosti odebrán.Děkuji za ospověď.
 
Pavel Strnad

Vážený pane Strnade,

nejste sám, kdo se ocitá v takové situaci. Bohužel prodloužit institut osoby zdravotně znevýhodněné nelze. NRZP ČR už dlouhodobě usiluje, aby se obnovila možnost přiznání statutu osoby zdravotně znevýhodněné. Nevím zda to zvládneme do 30. 9. 2013. Pokud by však zákon začal platit až později, tak byste mohl opět požádat o nové přiznání tohoto statutu.

S pozdravem Václav Krása

Vážený pane,

rád jsem Vám poradil, a pokud budete opět potřebovat mojí radu, můžete se na mě kdykoliv obrátit s dotazem. Dovoluji si Vás poprosit také o pomoc. Národní rada osob se zdravotním postižením ČR, jejíž jsem předsedou, se v souvislosti s neustálým snižováním podpory státu, dostala do velmi složité finanční situace. Má povolenou sbírku. Pokud byste mohl Vy osobně, nebo někdo z Vašich blízkých přispět jakoukoliv částkou na tento sbírkový účet, velmi by nám to pomohlo při další důsledné obhajobě práv a zájmů osob se zdravotním postižením a jejich blízkých.

Číslo účtu je: 248896031 / 0300. Podrobnosti ke sbírce najdete na webu www.nrzp.cz. Předem Vám děkuji za Vaši snahu nám pomoci.