optimální řešení ?

Dobrý den, ráda bych si u Vás, jako u odborníka "na slovo vzatého" potvrdila správnost mé úvahy: manželovi (50 let), byl přiznán v lednu ČID 1.st. a stále je v prac.neschop. Dosud pracoval jako OSVČ,stále platí zálohy na soc. a zdr.poj., práci však nezvládá v plném rozsahu, ale pokud se jeho stav zlepší, rád by v činnosti pokračoval. Prozatímní řešení vidím v přerušení činnosti,( jak jsem z ostat.dotazů vyčetla-neschopenku není potřeba ukončit), platby záloh na sociální a zdravotní poj. tím přejdou na stát, a přihlásit se na ÚP kvůli započteným rokům do starob. důchodu, i když nevím, zda je to v "jeho letech" již aktuální. Po alespoň částečném zlepšení stavu se může pokusit o zaměstnání na "Dohodu", kdy zálohy na oboje pojištění sám  ještě neplatí, odhlašovat se z ÚP také nemusí.Na podporu v nezam. nemá nárok. Jsou mé úvahy správné? Děkuji za odpověď a pomoc všem nám, kteří jsme v tísni a džungle zákonů, předpisů a nařízení, ve kterých se mnohdy nevyznají ani úředníci, je pro nás téměř neprostupná. S pozdravem J.Suchánková    
 
Jaroslava Suchánková

Vážená paní Suchánková,

Vaše úvaha je zcela správná. Váš manžel platí zbytečně zálohy na zdravotní a sociální pojištění. Nejlépe je přerušit živnost a pracovat na dohodu.

S pozdravem Václav Krása

Vážená paní, 

rád jsem Vám poradil, a pokud budete opět potřebovat mojí radu, můžete se na mě kdykoliv obrátit s dotazem. Dovoluji si Vás poprosit také o pomoc. Národní rada osob se zdravotním postižením ČR, jejíž jsem předsedou, se změnou zákona o loteriích, dostala do velmi složité finanční situace. Má povolenou sbírku. Pokud byste mohla Vy osobně, nebo někdo z Vašich blízkých přispět jakoukoliv částkou na tento sbírkový účet, velmi by nám to pomohlo při další důsledné obhajobě práv a zájmů osob se zdravotním postižením a jejich blízkých.

Číslo účtu je: 248896031 / 0300. Podrobnosti ke sbírce najdete na webu www.nrzp.cz. Předem Vám děkuji za Vaši snahu nám pomoci.