opakované zpožďování a nesprávné výpočty výplat u vrátných pobírajících ID 1. stupně

Dobrý den pane Krása, obracíme se na Vás s velkou prosbou ohledně našeho pracovního poměru v agentuře vrátných. Jedná se o následující: Jsme ID I. stupně a zařazení máme jako vrátný - strážný a pracujeme ve 12 hodinovém nerovnoměrném nepřetržitém provozu. Zařazení vrátný-strážný nám připadá nesmyslné, protože buď jsme vrátní nebo strážní (máme certifikáty strážný) ne obojí dohromady v jedné smlouvě. Naše hodinová mzda činí 70,40 Kč hrubého, což v čistém činní cca 61,-Kč. Kromě toho jsou mzdy opakovaně opožďovány, dokonce o 7 dní proti termínu ve smlouvě. Každou výplatu musíme hlídat a nechávat přepočítávat, protože chybí proplacené svátky, dovolené a přesčasy. Forma výplaty je rovněž pozoruhodná, neboť část kolegů bere výplatu v hotovosti a část na účet. Výplatní pásky jsou dodávány (když vůbec) týden i déle po výplatě. Nejsou nám však stejně nic platné, protože se z nich nevyčte nic. Prosíme o vyjádření ohledně výše uvedeného pracovního zařazení a v souvislosti se zvýšením minimální mzdy od 1.1.2018, na kolik máme nárok jako ostraha. Dále prosíme o radu, jak máme postupovat ve věci nesprávných mezd. Děkujeme za včasnou odpověd a zdravíme Vás Kolektiv ostrahy s ID
 
Pepa

Vážený pane Pepo,

myslím si, že výše mzdy odpovídá minimální mzdě a pokud jste podepsali pracovní smlouvu s konkrétně uvedenou částkou mzdy, tak s tím můžete těžko něco dělat.

Od 1. 1. 2018 dojde k novému zvýšení minimální mzdy, a to na 12 200,- Kč hrubého, to znamená, že by i u Vás mělo dojít k navýšení mzdy. Větší problém spatřuji v tom, že Vám je část mzdy vyplácena hotově a část mzdy je posílána na Vaše účty. Tady je důležité vědět, zda jste to tak chtěli nebo rozhodoval zaměstnavatel, protože standardní je posílat mzdy elektronicky na účet zaměstnance.

Obdobný problém spatřuji v nedodržování výplatního dne, který stanoví organizační řád. není možné, aby výplata byla předávána zaměstnancům v různé dny. Máte jedinou možnost, a to obrátit se na inspekci práce, která má pracoviště ve všech okresních městech. Ti by Vám měli poradit jak postupovat a současně mohou požádat zaměstnavatele o vysvětlení některých kroků, případně mohou iniciovat kontrolu z Úřadu práce.


S pozdravem Václav Krása


Budu rád, pokud mi rozkliknete reklamu na mém webu www.vaclavkrasa.cz. Děkuji