NZP a obstrukce zaměstnavatele + renta?

Dobrý den pane Kráso Předem mého dotazu mi dovolte abych Vám smekl poklonu. Tolik odpovědí jsem nikdy neviděl. Rád bych nastínil svůj problém. Od roku 1999 jsem pracoval u jedné společmosti v Pelhřimově. Již v září 2009 mi byla hlášena nemoc z povolání. Následně v Únoru 2010 jsem byl propuštěn "z nadbitečnosti" poté co jsem nepodepsal dohodu. Do jara 2013 probíhalo správní řízení o uznání NZP - KARPÁLNÍ TUNEL na PHK. Opakovaná odvolání zaměstnavatele, opakované měření faktorů, na to opět odvolání, 1 znal. posudek  potvrzuje NZP, ale vrací v roce 2011 vše k došetření, 2 znal. posudek v roce 2013 potvrzuje a K. Úřad uznává NZP  KARPÁLNÍ TUNEL PHK. Následně jsem uplatnil všechny nároky, o kterých píšete v ostatních odpovědích na toto téma. Zaměstnavatel odpověděl že mám vyplnit formuláře pro kooperativa pojišťovna. Tak jsem učinil a odeslal zpět, ale nic se nestalo, na kooperativu nic neposlali. Následovala žaloba. Nyní vypracován 3 znal. posudek, ten opět potvrzující NZP. Též konstatující  že zaměstnavatel nedodržel náplně a frekvenci preventivních prohlídek, a jiná nařízení KHS Pelhřimov. A uváděl mylné údaje a podobně. Měl bych dva dotazy_ Mám nárok na rentu? v současné době je můj plat téměř poloviční než                                                                                           u bývalého zaměstnavatele. Pracuji však                                                                                                   stále  v podobném oboru ale bez rizika vibrací.Bylo mi řečeno že pokud mne vyhodili pro nadbitečnost tak nedostanu nic.                                    _ Mohu se nějak domáhat nápravy u zaměstnavatele? To aby nebyl některý ze zaměstnanců poškozen jako já. A také aby byl někdo konkrétní potrestán za chyby v pracovně lékařské péči, které na firmě byli po dobu min. deseti let. Aby došlo k nápravě. Mockrát děkuji za odpověď. KRŠEK  
 
Kršek Stanislav

Vážený pane Kršku,

pokud v současném zaměstnání máte poloviční plat proti předcházejícímu a soudně Vám bylo uznáno, že máte nemoc z povolání, tak samozřejmě máte nárok na rentu. To je doplatek Vaší mzdy. POkud však soud ještě nebyl ukončen, tak je to samozřejmě problém. Myslím si, že je možné se domáhat v opbčanskoprávním řízení náhrady škody vůči bývalému zaměstnavateli, pak se jedná o normální soud, kde musíte mít advokáta a soud se může táhnout hodně dlouho. Netrozumím tomu, proč zaměstnavatel nepředal dokumenty pojišťovně Kooperativa, protože každý zaměstnavatel je povinně pojištěn proti těmto událostem, tak by to pro něj neměl být problém. 

Pokud není dokončen soud o nemoci z povolání, nemůže Vám být vyplácena renta. Pokud se bývalý zaměstnavatel pořád brání uznání nemoci z povolání, můžete na něj podat žalobu v občanskoprávním řízení. Do žaloby můžete dát například vyšší výdaje za shánění všech potvrzení, promarněný čas a podobně.

S pozdravem Václav Krása

Budu rád, pokud mi rozkliknete reklamu na mém webu www.vaclavkrasa.cz. Děkuji