nemocenská, PID, zamestnání

Dobrý vecer, Poradte mi prosim, jak postupovat pri prechodu na PID. Jsem zamestnana, 6 mesicu v onkolecbe, nyni druhy mesic na neschopence a mesic po operaci. Podala jsem zadost na OSSZ o PID a byla jsem projednana pred tydnem. S radou, ze mi prakticky lekar ma do mesice ukoncit pracovni neschopnost. Potom pry OSSZ posle vse i s ukoncenou neschopnosti na nadrizeny organ (?) a tam maji cca 3 mesice na propocet a priznani PID. Pokud mi lekar ukonci pracovni neschopnost, jak budu vedena v zamestnani? Muze se mnou zamestnavatel ukoncit prac.pomer? Nebo muze mi umoznit castecny prac uvazek a za jakych podminek ve vztahu k OSSZ ? Nebudu pobirat nemocenske davky, nebudu mit jeste priznan PID, mohu si pozadat o zalohu na PID (po dobu vyrizeni na nadrizenem organu OSSZ). Nebo si mohu privydelat napr castecny uvazek nebo Dohoda o provedeni prace? Jak je to s moznosti prace na ŽL? Dekuji predem za Vasi odpoved.
 
Zuzana

Vážená paní Zuzano,

předal jsem Váš dotaz  do poradny NRZP ČR.

S pozdravem

Václav Krása

Dobrý den,

potvrzuji převzetí Vašeho mailu a sděluji Vám následující :

Pravděpodobně nebudete schopna ze zdravotních důvodů vykonávat Vaše dosavadní zaměstnání. Bude proto asi vhodné po vzájemné dohodě rozvázat pracovní poměr.

Pokud jde o přechod do plného invalidního důchodu, obvykle bývá výhodnější pobírat nemocenské dávky, protože bývají vyšší než následně přiznaný invalidní důchod.

Pokud je již rozhodnuto o datu ukončení výplaty nemocenských dávek a přechodu do plného invalidního důchodu, požádejte Pražskou správu sociálního zabezpečení o vyplacení zálohy na důchod, aby jste nebyla po tři měsíce zcela bez finančních prostředků.

Pokud budete potřebovat nějakou poradu, napište mi telefonní spojení a já Vám zavolám.

S pozdravem

JUDr. Pavel Jungr

Poradna pro osoby se zdravotním postižením a seniory tel. 266 753 422 Poradní dny : pondělí 13.00 - 16.30 hod.

středa 14.30 - 17.00 hod.

Národní rada osob se zdravotním postižením ČR Partyzánská 7, Praha 7 budova Pražské teplárenské, 3. patro, dveře č. 332