Nemocenská od zaměstnavatele v roce 2013

Dobrý den, prosím Vás, jsem v invalidním důchodu a na konci prosince 2012 jsem šla marodit. Do dnešního dne 22.2.2013 mi nepřišla nemocenská za 21 kalendářních dnů, kterou by měl vyplatit zaměstnavatel. Podle účetního ve firmě prý podle nových zákonů v roce 2013, pokud jde zaměstnanec v invalidním důchodu marodit, tak mu zaměstnavatel nemusí vyplácet shora uvedenou nemocenskou za těch 21 kal. dnů nebo mu vyplatí pouze minimální částku. Chci se tedy touto cestou zeptat, jestli je to pravda? Jsem z toho totiž velice rozhozená. Děkuji za odpověď.
 
Lucie Hájková

Vážená paní Hájková,

podmínky výplaty nemocenských dávek upravuje zákon č. 187/2006 Sb., o nemocenském pojištění. Zákon nestanoví žádnou vyjimku pro příjemce ID při výplatě dávky za prvních 21 dní ze strany zaměstnavatele. To znamená, že Vás zaměstnavatel obelhává. Jedinou výjimkou je, že u příjemce ID III. stupně je omezena doba výplaty nemocenských dávek 63 dny po 22 dni pracovní neschopnosti, tedy po ukončení výplaty dávek zaměstnavatelem. Pokud Vám zaměstnavatel nebude chtít dávku vyplatit, doporučuji Vám obrátit se na inspekci práce.

S pozdravem Václav Krása

Vážená paní, 

rád jsem Vám poradil, a pokud budete opět potřebovat mojí radu, můžete se na mě kdykoliv obrátit s dotazem. Dovoluji si Vás poprosit také o pomoc. Národní rada osob se zdravotním postižením ČR, jejíž jsem předsedou, se neustálým snižováním státní podpory, dostala do velmi složité finanční situace. Má povolenou sbírku. Pokud byste mohla Vy osobně, nebo někdo z Vašich blízkých přispět jakoukoliv částkou na tento sbírkový účet, velmi by nám to pomohlo při další důsledné obhajobě práv a zájmů osob se zdravotním postižením a jejich blízkých.

Číslo účtu je: 248896031 / 0300. Podrobnosti ke sbírce najdete na webu www.nrzp.cz. Předem Vám děkuji za Vaši snahu nám pomoci.