nemocenská a podpora v nezaměstnanosti

Vážený pane Krása. Zajímalo by mě jestli mám nárok na podporu v nezaměstnanosti. Mam čid. Dne 31.12.2011 mi skončil pracovní poměr ktery jsem měla na dobu určitou 13 měsíců. Od 12.12.2011 jsem na nemocenské po tep kolenního kloubu. Až Mi skončí nemocenská mám nárok na podporu v nezaměstnanosti 12 měsíců? Je mi 56 let. Budu mít 50% z čisté mzdy po dobu 3 měsíců pak 45 % po dobu 9 měsíců? Čeká mě operace druhého kolena do jednoho roku. Můžu v tu dobu po druhé operaci pobírat podporu když na další nemocenskou nebudu mít nárok, nebo v tu dobu nedostanu ani podporu? Vyřadí mě z ůřadu práce? Děkuji Davidová
 
Davidova Ji?ina

Vážená paní Davidová,

předal jsem Váš dotaz do poradny NRZP ČR.

S pozdravem Václav Krása

Dobrý den paní Davidová,

 

Předseda naší organizace, Bc. Krása, mi předal k vyřízení Váš dotaz týkající se Vašeho nároku na podporu v nezaměstnanosti.

 

Jestliže pobíráte invalidní důchod I. nebo II. stupně (dříve ČID), nárok na podporu v nezaměstnanosti se u Vás posuzuje stejně jako u osob bez zdravotního postižením.

 

Nárok na podporu v nezaměstnanosti upravuje zákon 435/2004 Sb., o zaměstnanosti. Dle tohoto zákona je podpora přiznána tomu, kdo získal v posledních dvou letech zaměstnáním nebo jinou výdělečnou činností dobu důchodového pojištění v délce alespoň 12 měsíců.

 

Na úřadě práce je třeba doložit doklady o předchozích zaměstnáních v posledních dvou letech. Máte-li pokrytou odpravovanou dobu v rozsahu nejméně 12 měsíců, pak nárok na podporu budete mít.

 

Doba pobírání podpory je rozdílná dle věku žadatelů. Pro žadatele nad 55 let věku je to celkem 11 měsíců.

 

Výše podpory se vypočítává z průměrného měsíčního výdělku v předchozím zaměstnání (úřad práce vyžaduje doklad od zaměstnavatele, který budete muset Vy doložit).

 

Procentní sazba podpory v nezaměstnanosti činí první 2 měsíce podpůrčí doby 65 %, další 2 měsíce podpůrčí doby 50 % a po zbývající podpůrčí dobu 45 % průměrného měsíčního čistého výdělku. Pokud byste byla úřadem práce zařazena do programu rekvalifikace činila by Vaše podpora 60 % průměrného měsíčního čistého výdělku.

 

Jelikož podle toho, co píšete, jste pracovala celkem 13 měsíců, nárok na podporu v nezaměstnanosti byste mít měla a to dle výše uvedených podmínek.

 

Pokud na další nemocenskou nebudete mít nárok, bude Vám pracovní neschopnost ukončena a Vy se zaevidujete na úřadě práce, kde budete moci po dobu 11 měsíců pobírat podporu v nezaměstnanosti.

 

Po skončení výplaty podpory v nezaměstnanosti se můžete obrátit na úřad práce se žádostí o sociální dávky. Při výpočtu sociálních dávek však bude zohledňována skutečnost, že pobíráte invalidní důchod a zároveň příjem osob, které s Vámi žijí ve společné domácnosti (tzv. společně posuzované osoby).

 

Poskytla bych Vám více informací o sociálních dávkách, systém se však bohužel velmi často mění a tak nelze příliš odhadnout o jaké sociální dávky a dle jakých kriterií si budete moci za tak dlouhou dobu žádat.

 

Pro Vaši obecnou informaci posílám odkaz na webový portál Ministerstva práce a sociálních věcí, kde je přehled všech sociálních dávek, které jsou vypláceny v současné době, portál je pravidelně je aktualizován: http://portal.mpsv.cz/soc

 

Pokud by Vám v budoucnu něco z této problematiky bylo nejasné, nebo byste potřebovala poradit, neváhejte se obrátit na naši poradnu. Potřebné kontakty naleznete na www.nrzp.cz

 

S pozdravem

Mgr. Jitka Vrchotová, DiS.
vedoucí Poradny NRZP ČR
(+ poradenství ve znakovém jazyce)
tel.(SMS): 736 105 585,  tel. a fax: 266 753 431

Národní rada osob se zdravotním postižením ČR
Partyzánská 7, 170 00, Praha 7- Holešovice
budova Pražské teplárenské, 3. patro, dveře č. 332