nemocenská a ID

Dobrý den, mám dotaz: manžel je stále v pracovním poměru a od 10.1.2009 pobírá nemocenské dávky. Dne 20.6. byl na okresní správě soc. zabezpečení požádat o invalidní důchod. V případě, že mu bude přiznán plný či částečný, jaké má možnosti, může pokračovat v pracovní neschopnosti, či  může nastoupit do zaměstnání nebo ukončit pracovní poměr.   Děkuji za radu Molnárová L.  
 
Molnárová L.

Vážená paní Molnárová,

pokud by byl Vašemu manželovi přiznán ČID tak není nijak omezen v pracovní aktivitě, není sledován příjem. Při PID záleží na tom, na základě čeho byl PID přiznán. Pokud byl přiznán podle § 39 odst. 1 písm. a)  zákona č. 155/1995 Sb., o důchodovém pojištění - odst. 1 "pojištěnec je plně invalidní, jestliže z důvodu dlouhodobě nepříznivého zdravotního stavu
 a) poklesla jeho schopnost soustavné výdělečné činnosti nejméně o 66 %" je problematické vykonávat nějaké soustavné zaměstnání. Pokud by Vám byl důchod vyměřen podle písm. b) téhož paragrafu a odstavce - " b) je schopen pro zdravotní postižení soustavné výdělečné činnosti jen za zcela mimořádných podmínek.", mohl by Váš manžel pracovat dále podle svých schopností. Nemocenská se při pobírání invalidního důchodu proplácí pouze 84 dní v roce.

S pozdravem Václav Krása