nemocenská

Dobrý den. Dnes jsem Vám psal že mi vypršela podpůrčí doba. Vy jste mě poslal k mudr aby žádal krajského revizního lékaře. Jel jsem tam hned jak jste mi to poradil. Ale lékař mi řekl že už 2.7. jim volali za sociálky a nařídili ukončit pracovní neschopnost k 26.6.2013. Napsal mi to dnes 18.7. Takže nejen že budu bez peněz, ale jak mi to v zaměstnání omluví? Na 5díle který jsem dostal dnes je napsano schopen práce od 26.6.2013.  Tak jako kdo mi to omluví do dneška 18.7.2013? 
 
emil

Vážený pane Emile,

pokud jste neporušil režim práce neschopného, tak postupovala OSSZ i Váš ošetřující lékař v rozporu se zákonem. Nemůže Vám ukončit pracovní neschopnost zpětně. Lékař může ukončit pracovní neschopnost pouze v případě, že občan je již zdráv a může nastoupit do zaměstnání. To nemá žádnou souvislost s podpůrčí dobou. Například u příjemců ID III. stupně je omezena doba podpůrčí doby na 70 dní. To však neznamená, že ošetřující lékař ukončí pracovní neschopnost, když takový pacient není ještě zdráv. Shrnuto občan může být v pracovní neschopnosti i když nepobírá podporu v pracovní neschopnosti. Doporučuji Vám podat odvolání na OSSZ ve věci zastavení dávek v pracovní neschopnosti. Dále Vám doporučuji navštívit Vašeho ošetřujícího lékaře, aby Vám zrušil ono ukončení pracovní neschopnosti, jinak, že na něj podáte stížnost ke Krajskému reviznímu lékaři Vaší zdravotní pojišťovny.

Václav Krása

Vážený pane, rád jsem Vám poradil, a pokud budete opět potřebovat mojí radu, můžete se na mě kdykoliv obrátit s dotazem. Dovoluji si Vás poprosit také o pomoc. Národní rada osob se zdravotním postižením ČR, jejíž jsem předsedou, se v souvislosti s neustálým snižováním podpory státu, dostala do velmi složité finanční situace. Má povolenou sbírku. Pokud byste mohl Vy osobně, nebo někdo z Vašich blízkých přispět jakoukoliv částkou na tento sbírkový účet, velmi by nám to pomohlo při další důsledné obhajobě práv a zájmů osob se zdravotním postižením a jejich blízkých.
Číslo účtu je: 248896031 / 0300. Podrobnosti ke sbírce najdete na webu www.nrzp.cz. Předem Vám děkuji za Vaši snahu nám pomoci.