Nemocenská

Dobrý den, pane Kráso. Chtěl bych Vás požádat o radu. Má kamarádka byla na operaci páteře v loňském roce letos ji byl přiznán invalidní důchod 1. stupně a ukončena nemocenská.Bohužel musela na další operaci a má opět nemocenskou kterou už nemá hrazenou je nadále v zaměstnaneckém poměru v jejím zdravotním stavu ji ale nemají kde zaměstnat. Chtěl bych poradit jestli má nárok na odstupné nebo má poměr ukončit a nahlásit se na ÚP?Prostě co dál. děkujeme a přeji pěkný den Kocůrek Alan
 
Alan Koc?rek

Vážený pane Kocůrku,

když Vaše známá ukončí zaměstnanecký poměr, tak nemá nárok na odstupné, to platí také, jestliže zaměstnavatel ji propustí ze zdravotních důvodů s tím, že nemá pro ní další uplatnění.

proto by bylo nejlépe, kdyby se domluvila se zaměstnavatelem, že skončí pracovní poměr dohodou a bude ji vyplaceno odstupné. Pokud na to zaměstnavtel nepřistoupí, tak nemá právní možnost si odstupné vynutit.

S pozdravem Václav Krása

Vážený pane,

rád jsem Vám poradil, a pokud budete opět potřebovat mojí radu, můžete se na mě kdykoliv obrátit s dotazem. Dovoluji si Vás poprosit také o pomoc. Národní rada osob se zdravotním postižením ČR, jejíž jsem předsedou, se v souvislosti s neustálým snižováním podpory státu, dostala do velmi složité finanční situace. Má povolenou sbírku. Pokud byste mohl Vy osobně, nebo někdo z Vašich blízkých přispět jakoukoliv částkou na tento sbírkový účet, velmi by nám to pomohlo při další důsledné obhajobě práv a zájmů osob se zdravotním postižením a jejich blízkých.

Číslo účtu je: 248896031 / 0300. Podrobnosti ke sbírce najdete na webu www.nrzp.cz. Předem Vám děkuji za Vaši snahu nám pomoci.