Mzda invalidního důchodce

Dobrý den, vnuk je plně invalidní, zvažuje zamětnání na zbytkový potenciál-na třetinu úvazku. Slyšel jsem, že v ČR zákon umožňuje, že mohou zaměstnavatelé takto plně invalidním zaměstnancům vyplácet  nikoliv celou, ale jen polovinu minimální mzdy. Co je na tom pravdy? Děkuji za odpověď. 
 
Juha

Vážený pane Juho,

se zaměstnaváním osob, které pobírají III. ID je trošku problém. Pokud Váš syn nemá v rozhodnutí o přiznání o ID poznámku o tom, že je osobou, která může pracovat za mimořádných pracovních podmínek, tak Vám doporučuji, aby Váš vnuk nepracoval déle než 3 hodiny denně. Jinak mu může být snížen stupeň ID.

Dokonce roku platí, že zaměstnavatel skutečně může zaměstnanci  se ZP vyplácet nižší mzdu než je mzda minimální, a to podle stupně ID. Při ID III. stupně je to polovina minimální mzdy. Při ID II. a I. stupně je to 75 %. není to však povinnost zaměstnavatele, ale možnost. Toto opatření však na nátlak NRZP ČR koncem roku končí, protože bylo diskriminační.

S pozdravem Václav Krása

Vážený pane,

rád jsem Vám poradil, a pokud budete opět potřebovat mojí radu, můžete se na mě kdykoliv obrátit s dotazem. Dovoluji si Vás poprosit také o pomoc. Národní rada osob se zdravotním postižením ČR, jejíž jsem předsedou, se změnou zákona o loteriích, dostala do velmi složité finanční situace. Má povolenou sbírku. Pokud byste mohl Vy osobně, nebo někdo z Vašich blízkých přispět jakoukoliv částkou na tento sbírkový účet, velmi by nám to pomohlo při další důsledné obhajobě práv a zájmů osob se zdravotním postižením a jejich blízkých.

Číslo účtu je: 248896031 / 0300. Podrobnosti ke sbírce najdete na webu www.nrzp.cz. Předem Vám děkuji za Vaši snahu nám pomoci.