Musím posudkovému lékaři sdělit, že nyní pracuji?

Dobrý den pane Kráso, jsem zvána zase po 2 letech od přiznání 3. st. ID ke kontrole. Už 20 let pobírám buď ČID či PID, podle rozhodnutí komisí. Nyní rok pracuji necelý rok na plný uvazek něco jako vrátná - přijímám objednávky na internát a vkládám je do PC. Pracovat musím, potřebuji pár korun navíc, protože bych z PID nevyžila. Smlouva mi však skončí za 2 měsíce, byla jenom na rok. Musím uvést u komise, že pracuji a tím mi okamžitě PID vezmou, nebo se dopustím nějakého trestného činu, když jednoduše sdělím, že nepracuji, což bude za 2 měsíce pravda? Nebo mu sdělím, že pracuji jen na 3 hod. denně a prostě zalžu? Je nedůstojné člověka, když má zdraví pryč a peníze i na základní chybí... Zjišťují si nějak posudkoví lékaři, zda a v jakém rozsahu pracujeme? Lenka
 
Lenka Suchánková

Vážená paní Suchánková,

já Vám veřejně nemohu říci, abyste podvedlastátní orgán. Posudková komise je součástí ČSSZ, kam odvádíte pojištění z příjmů z výdělečné činnosti, takže mají informaci o tom, zda pracujete nebo ne. nevím však, zda mají informaci, v jakém rozsahu pracujete.

S pozdravem Václav Krása

NRZP ČR zahájila činnost Konta pomoci www.kontopomoci.cz, na kterém shromažďuje finanční prostředky na podporu projektů, které pomáhají osobám se zdravotním postižením. Aktuálním projektem je sbírka na elektrický vozík pro sedmiletou Klárku, které lékaři ve dvou letech diagnostikovali Spinální muskulární atrofii. Cílem je vybrat pro Klárku částku ve výši 180.000 Kč. Více o Klárce na www.klarcinblog.cz. Pojišťovny nechtějí přiznávat elektrický vozík dětem mladším deseti let.

Na konto pomoci můžete přispět různými způsoby. Můžete poslat jednorázový dar na sbírkový účet č. 248896031/0300 u ČSOB. Můžete přispět i trvalým příkazem určité částky, a to opět na stejný účet nebo si stáhněte zdarma na Appstore nebo Google Play aplikaci SEJF, zaregistrujte se a pouhými 4 kliknutími přispějte na sbírkový účet Konto pomoci. Bližší podrobnosti najdete na webu www.kontopomoci.cz.