Možnosti firmy při zaměstnání ZTP/P

Dobrý den pane Kráso, měla bych konkrétní dotaz,mám ZTP/P a dostala jsem nabídku od malé soukromé firmy na částečný úvazek 3-5 dnů v týdnu s platem 10 000 hrubého.Jaké jsou možnosti firmy na vytvoření pracovního místa respektivě dotací na mzdové náklady?Jak postupovat dále,existují  nějaká jasně daná pravidla,podle kterých toto lze vypočítat? Otázka je: 1. Kolik budou odvody?                  2. Kolik to firmu bude stát měsíčně?                   3. Zda,kolik a kdy bude  dostávat zpět  od státu? Prosím o radu.     S úctou Hrdličková Jana
 
Jana Hrdli?ková

Vážená paní Hrdličková,

tuto věc řeší zákon č. 435/2004 Sb., o zaměstnanosti. Pokud nepobíráte ID I. - III. stupně, tak zaměstnavatel nemůže žádat o žádný příspěvek na zaměstnávání OZP. Každý zaměstnavatel OZP musí hradit plně mzdu i odvody, může mu být poskytnuta dotace na zřízení pracovního místa. V případě veřejněúčelných míst může obdržet příspěvek na mzdu takového pracovníka. Upozorňuji, že jednotlivé dávky nejsou nárokové a záleží na rozhodnutí ÚP.

S pozdravem Václav Krása

 

NRZP ČR zahájila činnost Konta pomoci www.kontopomoci.cz, na kterém shromažďuje finanční prostředky na podporu projektů, které pomáhají osobám se zdravotním postižením. Aktuálním projektem je sbírka na elektrický vozík pro sedmiletou Klárku, které lékaři ve dvou letech diagnostikovali Spinální muskulární atrofii. Cílem je vybrat pro Klárku částku ve výši 180.000 Kč. Více o Klárce na www.klarcinblog.cz. Pojišťovny nechtějí přiznávat elektrický vozík dětem mladším deseti let.

Na konto pomoci můžete přispět různými způsoby. Můžete poslat jednorázový dar na sbírkový účet č. 248896031/0300 u ČSOB. Můžete přispět i trvalým příkazem určité částky, a to opět na stejný účet nebo si stáhněte zdarma na Appstore nebo Google Play aplikaci SEJF, zaregistrujte se a pouhými 4 kliknutími přispějte na sbírkový účet Konto pomoci. Bližší podrobnosti najdete na webu www.kontopomoci.cz.