Lze při ČID mít HPP i DPP?

Dobrý den pane Kráso, prosím o radu, neboť názory se liší: 1)Jsem V ID 2stupen, který byl změněn z I.st na podzim 2013.Nicméně částka zůstala stejná, jako u I.st.Je možné, nyní, nějaké odvolání? 2) Koněčně mám odpovídajícímu vzdělání zaměstnání na HPP na 20h/týdně, místo je dotované, chráněná dílna. Je možno mít současně i DPP nebo DPČ na 5h/týdně ? Nebo na 6h týdně ob měsíc? Mám totiž od 1/14 DPP a HPP vznikla až nyní k 15.8.2014. Tak jestli musím DPP ukončit písemně. Jde o DPP např 1x za 2-3měsíce na 6h.(zástup) Děkuji za laskavost. S pozdravem Martina S.
 
Martina

Dobrý den paní Martino,

pokud Vám byl ID vyměřen před 1.1.2010 tak skutečně změnou stupně ID z I. na II. stupeň nedochází ke změně ve výši ID, protože až do roku 2010 byly pouze dva druhy ID a to buď plný nebo částečný. Vy jste měla nepochybně částečný ID jehož výše byla stanovena jako polovina PID, proto při změně stupně ID z I. na II. nedochází ke změně výše důchodu.

Pokud jde o kombinaci DPP a DPČ není v tom žádný problém. Můžete mít obě smlouvy najednou.

S pozdravem

Václav Krása

NRZP ČR zahájila činnost Konta pomoci www.kontopomoci.cz, na kterém shromažďuje finanční prostředky na podporu projektů, které pomáhají osobám se zdravotním postižením. Aktuálním projektem je sbírka na elektrický vozík pro sedmiletou Klárku, které lékaři ve dvou letech diagnostikovali Spinální muskulární atrofii. Cílem je vybrat pro Klárku částku ve výši 180.000 Kč. Více o Klárce na www.klarcinblog.cz. Pojišťovny nechtějí přiznávat elektrický vozík dětem mladším deseti let.

Na konto pomoci můžete přispět různými způsoby. Můžete poslat jednorázový dar na sbírkový účet č. 248896031/0300 u ČSOB. Můžete přispět i trvalým příkazem určité částky, a to opět na stejný účet nebo si stáhněte zdarma na Appstore nebo Google Play aplikaci SEJF, zaregistrujte se a pouhými 4 kliknutími přispějte na sbírkový účet Konto pomoci. Bližší podrobnosti najdete na webu www.kontopomoci.cz.