Je možné neuzavřít pracovní smlouvu z důvodu PID?

Dobrý den, obracím se na Vás s dotazem na možnist zrušení pracovní smlouvy ze strany zaměstnavatele při zjištění, že budoucí zaměstnanec pobírá PID 3.stupně. Jsem absolventka VŠ a dva roky po operaci střev pobírám PID 3.stupně a teď jsem dostala nabídku zaměstnání. Při vyplňování dotazníku před samotným podpisem smlouvy jsem musela uvést pobírané důchody. Teď se bojím, že smlouvu nebudou chtít podepsat nebo že mne vyhodí ve zkušební době. Přitom se jedná o kancelářskou práci a důchod mi stejně brzy zruší, protože se můj zdravotní stav velmi zlepšil. Bojím se zbytečně? Děkuji Lenka Potůčková
 
Lenka

 Vážená paní Potůčková,

pobírání ID III. stupně není důvodem k neuzavření pracovní smlouvy nebo k ukončení pracovního poměru. Zaměstnavatel má právo trvat na vstupní zdravotní prohlídce zda zaměstnanec je schopen vykonávat konkrétní práce. Při kancelářské práci by to neměl být problém. Takže pokud Vám lékař napíše, že jste schopna práci vykonávat neměl by Vám zaměstnavatel dělat potíže. Na druhou stranu žádný zaměstnavatel nemá povinnost zaměstnávat jakéhokoliv člověka. Pokud jste však dostala tuto nabídku, tak se domnívám, že se nemáte ničeho obávat. Naopak Váš zaměstnavatel bude mít slevu na dani ve výšši 5040,- Kč a bude plnit povinné procento zaměstnávání osob se zdravotním postižením.

S pozdravem

Václav Krása

Vážená paní, rád jsem Vám poradil, a pokud budete opět potřebovat mojí radu, můžete se na mě kdykoliv obrátit s dotazem. Dovoluji si Vás poprosit také o pomoc. Národní rada osob se zdravotním postižením ČR, jejíž jsem předsedou, se v souvislosti s neustálým snižováním podpory státu, dostala do velmi složité finanční situace. Má povolenou sbírku. Pokud byste mohla Vy osobně, nebo někdo z Vašich blízkých přispět jakoukoliv částkou na tento sbírkový účet, velmi by nám to pomohlo při další důsledné obhajobě práv a zájmů osob se zdravotním postižením a jejich blízkých.

Číslo účtu je: 248896031 / 0300. Podrobnosti ke sbírce najdete na webu www.nrzp.cz. Předem Vám děkuji za Vaši snahu nám pomoci.