ivalidní důchod 1.stupeň a práce na DPP či DPČ

Dobrý den, Byl mi přiznán invalidní důchod 1.stupně, k tomu budu mít úklid na 6 hodin denně. Jinou práci nemám, bude to jediná práce. Nevím, zda je pro mě dobré mít smlouvu na DPP nebo DPČ, aby se mi počítaly roky na důchod, je mi 44 let. Když jsem v 1.stupni invalid. důchodu, kdo za mě platí zdravotní? Při smlouvě na DPP či DPČ, kdo za mě bude platit sociální?nebo si to budu platit sama. Děkuji
 
Bláhová Jana

Vážená paní Bláhová,

musíte mít smlouvu DPČ, abyste si platila sociální pojištění, jinak jste neměla odpracované roky na starobní důchod. I. a II. stupeň ID zajišťuje platbu zdravotního pojištění, ale nazajišťuje platbu sociálního pojištění. Hrozí tudíž reálně, že byste neměla odpracované roky.

S pozdravem Václav Krása

Vážená paní,rád jsem Vám poradil, a pokud budete opět potřebovat mojí radu, můžete se na mě kdykoliv obrátit s dotazem. Dovoluji si Vás poprosit také o pomoc. Národní rada osob se zdravotním postižením ČR, jejíž jsem předsedou, se změnou zákona o loteriích, dostala do velmi složité finanční situace. Má povolenou sbírku. Pokud byste mohla Vy osobně, nebo někdo z Vašich blízkých přispět jakoukoliv částkou na tento sbírkový účet, velmi by nám to pomohlo při další důsledné obhajobě práv a zájmů osob se zdravotním postižením a jejich blízkých.

Číslo účtu je: 248896031 / 0300. Podrobnosti ke sbírce najdete na webu www.nrzp.cz. Předem Vám děkuji za Vaši snahu nám pomoci.