Invalidní důchody

Dobrý den, prosím o radu, jsem mzdová účetní a potřebuji vědět jak je to se zaměstnáváním invalidních občanů I-III st. zaměstnavatel chce zřídit chráněnou dílnu a netuším jakou pracovní dobu mohou mít jednotlivé stupně invalidity, aby jsme je tím nepoškodily a naopak jaké výhody to má pro zaměstnavatele.    moc děkuji              Krčmářová
 
Kr?má?ová

Vážená paní Krčmářová,

u I. a II. stupně ID není při zaměstnávání příjemců těchto ID žádný problém a mohou pracovat standardně. Problém je u příjemců III. stupně ID, kdy je v zásadě možné pracovat jen kratší dobu asi v rozsahu 3 hodin denně. Ovšem je třeba ještě dodat, že někteří příjemci mají stanoven ID III. stupně s dodatkem, že mohou pracovat za mimořádných podmínek dle § 39 odst. 4, písm f), zákona č. 155/1995 Sb., o důchodovém pojištění. Tito lidé mohou pracovat bez omezení.

S pozdravem Václav Krása

Vážená paní, 

rád jsem Vám poradil, a pokud budete opět potřebovat mojí radu, můžete se na mě kdykoliv obrátit s dotazem. Dovoluji si Vás poprosit také o pomoc. Národní rada osob se zdravotním postižením ČR, jejíž jsem předsedou, se změnou zákona o loteriích, dostala do velmi složité finanční situace. Má povolenou sbírku. Pokud byste mohla Vy osobně, nebo někdo z Vašich blízkých přispět jakoukoliv částkou na tento sbírkový účet, velmi by nám to pomohlo při další důsledné obhajobě práv a zájmů osob se zdravotním postižením a jejich blízkých.

Číslo účtu je: 248896031 / 0300. Podrobnosti ke sbírce najdete na webu www.nrzp.cz. Předem Vám děkuji za Vaši snahu nám pomoci.