invalidní důchod - pracovní poměr

Dobrý den, v lednu letošního roku mi byl přiznán invalidních důchod I. stupně. Byla jsem po operaci rok v pracovní neschopnosti. Pracovní neschopnost mi končí a mám nastoupit do práce na částečný úvazek, zaměstnavatel je na to ochoten přistoupit, ale nevím jaké mohu mít další požadavky na zaměstnavatele ohledně mzdy, přidělené práce. Mám napsáno od posudkové služby, že mohu vykonávat soustavnou pracovní činnost s podstatně menšími nároky na tělesné a duševní schopnosti. Pracuji ve školství v administrativě a jak jsem se dočetla, tak minimální mzda je osob se zdravotním postižením nižší. Pokud po mne budou chtít práci v podstatě jako dřív a budou mi chtít dát nižší mzdu (samozřejmě počítám se snížením díky méně odpracovaným hodinám), tak jak se bránit. Děkuji za odpověď.
 
Daniela Štadlerová

Vážená paní Štadlerová,

především od letošního roku již neplatí, že minimální mzda je u příjemců ID nižší. Toto ustanovení se nám podařilo zrušit. Jinak zaměstnavatel Vás nemůže ve mzdě nijak diskriminovat oproti jiným pracovníkům proto, že pobíráte ČID. Kdyby k tomu došlo, můžete podat stížnost na inspekci práci.

S pozdravem Václav Krása

Vážená paní, vážený pane,

rád jsem Vám poradil, a pokud budete opět potřebovat mojí radu, můžete se na mě kdykoliv obrátit s dotazem. Dovoluji si Vás poprosit také o pomoc. Národní rada osob se zdravotním postižením ČR, jejíž jsem předsedou, se změnou zákona o loteriích, dostala do velmi složité finanční situace. Má povolenou sbírku. Pokud byste mohl/a Vy osobně, nebo někdo z Vašich blízkých přispět jakoukoliv částkou na tento sbírkový účet, velmi by nám to pomohlo při další důsledné obhajobě práv a zájmů osob se zdravotním postižením a jejich blízkých.

Číslo účtu je: 248896031 / 0300. Podrobnosti ke sbírce najdete na webu www.nrzp.cz. Předem Vám děkuji za Vaši snahu nám pomoci.